Clic pe una dintre litere, pentru a merge în pagina cu toți termenii ce încep cu acea literă.

A

acaricid search for term

produs chimic utilizat pentru combaterea acarienilor (păianjenilor roşii).

acaulă search for term

Calificativ botanic ce desemnează o plantă fără tulpină (violeta de Africa).

achenă search for term
Semințele de floarea soarelui sunt achene

Fruct indehiscent, sămânţa nu este sudată de înveliş

aciculare search for term

Frunze reduse la dimensiunea unor ace (conifere).

acid search for term

(referitor la sol); Este utilizat prin raport cu alcalin. Se spune despre un sol că este acid dacă pH-ul său se situează între 6,5 şi 7 şi că este foarte acid dacă pH-ul este mai mic de 6,5. Acest tip de sol sărac în calcar este preferat de plantele acidofile, cum ar fi azaleea, albăstreaua, iarba-neagră, tulichina şi rododendronul.

aclimatizare search for term

Metodă prin care se adaptează o plantă la un nou climat după ce a fost mutată din climatul de origine. De exemplu, se aclimatizează răsadurile sau plantele de interior atunci când sunt scoase afară primăvara. Ise mai spune şi călire.

acuminat search for term

Calificativ ce desemnează frunzele terminate într-un vârf ascuţit şi lung (teiul).

acvaterariu search for term

Amenajare specială realizată într-un bazin de sticlă, împărţit în două părţi, una cu apă şi cealaltă cu pământ, pentru creşterea amfibienilor.

adventiv search for term

Calificativ ce desemnează un organ ce apare într-o poziţie, într-un loc, pe plantă, cu totul altul decât cel în care se dezvoltă el în mod normal (rădăcinile aeriene ale filodendronului sau singoniumului; mugurii de pe internoduri sau rădăcini).

aerare search for term

(a solului) Aerarea constă în afânarea solului pentru a permite intrarea aerului.

afide search for term

Subordin de insecte homoptere cuprinzând păduchii de plante mici, cu forme aripate și nearipate.

afâna search for term

A lucra pământul, a-l ara pentru a-l aera şi a-l face mai permeabil pentru aer şi apă.

alaun search for term

Nume dat sărurilor pe care le formează sulfatul de aluminiu cu diferiți compuși alcalini. Mai cunoscută este sarea formată de sulfatul de aluminiu cu potasiul, denumită popular piatră-acră. Alaunul se folosește în industria farmaceutică, vopsitorie, tăbăcărie, în industria hârtiei etc.

alburn search for term

Totalitatea straturilor tinere situate între scoarța și inima trunchiului unui copac, prin care trec apa și sărurile minerale.

alcalin search for term

Se referă la solul al cărui pH este mai mare de 7. Opusul acestui termen este acid. Un sol alcalin este în general bogat în calcar.

aleopatie search for term

Interacțiunea negativă dintre anumite substanțe lăsate de o plantă în sol și dezvoltarea rădăcinilor unei plante învecinate, de specie diferită sau din aceeași specie. Prezența în sol a substanțelor aleopatice contribuie la apariția fenomenului de oboseala solului, care se manifestă asupra pomilor tineri replantați pe suprafețe proaspăt defrișate.

altern search for term

Calificativ ce desemnează frunzele dispuse câte una, la niveluri diferite, pe tulpină.

altoi search for term

(1) Ramură mică detașată dintr-o plantă-mamă, folosind la altoire;
(2) A introduce o ramură a unei plante în țesutul alteia, stabilind astfel un contact înntre țesuturile lor generatoare pentru a da plantei altoite însușirile altoiului.

altoire cu intermediar search for term

Tehnică de altoire folosită pentru a face posibilă conviețuirea unor parteneri (soi, portaltoi) care nu au afinitate (de exemplu gutuiul cu unele soiuri de păr ca: Williams, Favorita lui Clapp, Untoasa Bosc etc.). Prin această tehnică, întâi se altoiește pe gutui un soi de păr cu care are afinitate, iar în anul următor se face a doua altoire pe păr, cu soiul de păr pe care dorim să-l înmulțim, dar care nu are compatibilitate directă pe gutui.

alveolă search for term

(la plante) Adâncitură, cavitate pe suprafaţa unor organe.

Amaranthus spp. search for term
Amaranthus retroflexus L. (știr porcesc)

Din genul Amaranthus fac parte aproximativ 70 de specii. Speciile acestui gen prezintă o vivacitate excepțională și o capacitate de înmulțire rar egalată, o plantă producând în jur de 1 milion de semințe. Probabil cel mai cunoscut membru al genului este Amaranthus retroflexus L. (știrul porcesc), una dintre buruienile de temut din culturi. În ultima perioadă plantele acestui gen sunt privite cu interes tot mai ridicat, datorită unui compus anti-cancerigen proaspăt descoperit. Speciile genului Amaranthus au o valoare nutritivă deosebită, fiind foarte apreciate în trecut, în dieta popoarelor americane precolumbiene.

ameliorator search for term

Substanţă încorporată în sol în scopul de a-i îmbunătăţi compoziţia şi proprietăţile fizice. Compostul şi gunoiul de grajd sunt amelioratori ai solului.

amendamente de sol search for term

Materiale ce se aplică cu scopul de a corecta aciditatea sau alcalinitatea solurilor sau pentru refacerea structurii acestora.

ament search for term
Flori mascule la nuc

Inflorescență asemănătoare cu spicul dar florile sunt unisexuate iar axul inflorescenței este uneori flexibil, deci pendul, mai ales la amenții masculi (la salcie, nuc, mesteacăn etc.).

ampelografie search for term

Știința care se ocupă cu studiul soiurilor de viță-de-vie.

amplexicaul search for term
Frunză amplexicaulă

Termen ce desemnează frunzele fără peţiol, a căror bază înconjoară parţial tulpina.

anorganic search for term

Substanță chimică de sinteză, obținută prin combinarea unor diferite elemente chimice.

antibiotice search for term

Substanţe lichide care au proprietatea de a distruge sau opri evoluţia unor microorganisme.

antracnoze search for term

Boli ale plantelor horticole produse de ciuperci microscopice, care provoacă leziuni pe frunze, seminţe, fructe, tulpini, sub formă de adâncituri cu marginile diferit colorate.

anual search for term

Calificativ ce desemnează plantele care al căror ciclu vegetativ complet se desfăşoară de-a lungul unui singur an. Plantele anuale se seamănă primăvara şi mor toamna.

anvergură search for term

1. În floricultură termenul desemnează amploarea, suprafaţa, diametrul unei tufe, fie ea de plante florifere, fie de plante cu tufiş decorativ.

apa capilară search for term

Apa din spațiile mici ale solului reținută cu forțe de capilaritate, care sunt slabe, de obicei sub 1-1,5 atmosfere și poate fi absorbită de plante..

apa gravitațională search for term

Apa din solurile saturate cu apă care se scurge în profunzime, atrasă de forța gravitației. Această apă nu este reținută cu nici o forță de către sol.

apetal search for term

Termen ce desemnează plantele lipsite de petale.

aplicare postflorală search for term

(cu referire la tratamentele fitosanitare). Tratamente care se fac după scuturarea florilor.

arac search for term
Araci la tomate

Tijă de lemn, plastic sau metal înfiptă în sol cu scopul de a susţine o plantă sau un grup de plante.

arbore search for term

Plantă lemnoasă cu o singură tulpină, trunchi şi coroană, formate distinct, talie de peste 5m, longevive.

arbust search for term

Plantă lemnoasă, cu numeroase tulpini aproximativ egale, sub formă de tufă, talie mică (1-3m), viaţă scurtă.

arbustoid search for term

Plantă lemnoasă cu mai multe tulpini, inegal dezvoltate, fiecare cu coroană separată, talie mică (3-5m), viaţă mai redusă.

arpagic search for term

Bulb mic de ceapă obținut din sămânță și care, plantat toamna târziu sau primăvara devreme, produce ceapa obișnuită.

autofertil search for term

Ale cărui flori pot fi fecundate cu polen de pe propriile antere sau cu polen provenind de la acelaşi soi.

autosteril search for term

Ale cărui flori nu se fecundează cu polen provenit de la plantele de acelaşi soi.

azotat de amoniu search for term

Îngrășământ chimic ce conține 32-35% N. Este o sare albă sau roz sub formă de cristale sau granule, este higroscopică (a se păstra în locuri uscate), se dizolvă repede în apă. Are acțiune fiziologică slab-acidă, deci se dă cu precădere pe solurile alcaline sau neutre. Se folosește în timpul vegetației.

B

bac search for term

Vas (container, recipient) mare, cu pereţii demontabili şi, eventual, rezervor de apă, pentru cultura plantelor mari (liane, arbori, arbuşti), în sere sau verande.

bacă search for term
Coacăza este o bacă

Fruct cărnos, simplu, cu o pieliţă subţire cerificată și cu miezul zemos, în care se află una sau mai multe semințe (reprezentanți: agrișa, coacăza, strugurii).

badijonare search for term

Acțiunea de ungere a trunchiului unui pom cu o soluție specială pentru a distruge insectele și ouăle lor ori pentru a-l proteja iarna de atacul rozătoarelor.

baric search for term

Butoi din lemn de stejar, folosit pentru învechirea vinurilor de înaltă calitate. În contact cu butoiul, vinul, atât cel alb, cât și cel roșu, suferă modificări profunde datorită fenomenelor de oxidoreducere, dar și ca urmare a extragerii taninurilor din doage. Baricurile noi cedează vinului numeroase componente, amplificându-i aroma și imprimându-i o nuanță îmbietoare, foarte apreciată la degustare.

benzaldehidă search for term

Aldehidă aromatică din benzen, lichid incolor, cu miros de migdale amare, folosit în parfumerie, în industria coloranților. În natură, benzaldehida este produsă de rădăcinile piersicului.

biocatalizatori search for term

Substanţe cu rol activ, de o deosebită importanţă în viaţa celulei, în lipsa cărora metabolismul este dereglat; absenţa lor totală duce la încetarea vieţii. Cei mai importanţi biocatalizatori sunt: enzimele, vitaminele şi hormonii.

boboc search for term

Floare nedeschisă. Un boboc în creștere sau un „ochi”; este un lăstar condensat aflat la axila pețiolului.

boli criptogamice search for term

Boli provocate de ciuperci microscopice.

bonsai search for term

Arbore pitic, miniaturizat artificial prin cultivarea lui într-un vas puțin adînc, cu puțin pămînt, ceea ce duce la atrofierea rădăcinilor, precum și prin tăieri, legări și ligaturări ale tulpinilor și ramurilor, astfel ca pomul să semene cu unul natural.

bractee search for term

O excrescență mică cu aspect de frunză, crescută pe pedunculul florii.

buchet de mai search for term
Buchet de mai la cireș.

Ramura de rod de bază la cireș, vișin, prun și cais și mai puțin la piersic. În funcție de vârstă, lungimea buchetului de mai oscilează de la 1-3 cm la prun și piersic, la 4-8cm la cais și 8-12 cm la cireș. Buchetul de mai are în vârf un mugure vegetativ și de jur împrejur 3-6 muguri floriferi foarte apropiați. Această ramură de rod nu se scurtează, dar se poate scurta ramura de semischelet pe care sunt așezate astfel de ramuri.

bulb search for term
Bulbi de gladiole

Bulbul este un microblast disciform, scurt, acoperit cu frunze cărnoase, bogate în substanțe de rezervă. În partea inferioară a tulpinii disciforme se dezvoltă rădăcini adventive, iar pe partea superiosră se află un mugur terminal (con de creștere), din care se va dezvolta în anul următor tulpina aeriană floriferă.

burbă search for term

Reziduuri rezultate după limpezirea mustului, constituite din resturi de pielițe, semințe etc.

bursa de rod search for term

Ramură de rod la măr și păr, scurtă, îngroșată vizibil. Această îngroșare este alcătuită din țesuturi sfărâmicioase bogate în substanțe elaborate (glucide). Pe suprafața îngroșată se văd muguri vegetativi micști și cicatricea unde a fost prins fructul în anul precedent. Bursa se formează prin depunerea substanțelor organice care nu au fost consumate de fructe imediat în zona unde s-a produs fructificarea. Mugurii vegetativi care apar pe bursă, bine hrăniți, generează noi formațiuni de rod.

butaș search for term

Porțiuni de plantă (lăstar, frunză, rădăcină) care se fasonează într-un mod anume și care puse la înrădăcinat în condiții optime de umiditate, lumină și temperatură, refac organele lipsă, dând naștere la o plantă cu vârsta stadială a plantei de la care provine butașul.

butășire search for term

Metodă de înmulțire a plantelor prin care se forțează apariția rădăcinilor dintr-un fragment de tulpină. Țesuturile vegetale care se regenerează cel mai bine sunt cele tinere, sănătoase, bogate în apă. Întotdeauna trebuie aleși pentru butășire lăstarii terminali, viguroși, care nu prezintă deformări ori paralizii.

C

caduc search for term

(Despre frunze, flori etc.) Care cade înainte de vreme; care cade în fiecare an.

calatidiu search for term

Sau antodiu este o inflorescență monopodială simplă, ce se aseamănă cu capitulul prin axul scurt, care poate fi în formă de disc (la Helianthus) sau convex (la Matricaria). Pe partea inferioară a axului se află mai multe hipsofile, care alcătuiesc involucrul calatidiului. Florile, în număr mare, sunt întotdeauna sesile (la Compositae).

calcifug search for term

(Despre plante) Care nu suportă solul calcaros.

caliptra search for term

Vezi piloriza.

calus search for term

Țesut vegetal cicatrizant care se formează deasupra sau la baza unei incizii într-o tulpină tulpină lemnoasă.

cambiu search for term

Țesut vegetal situat între țesutul lemnos și cel liberian de sub scoarță, care asigură creșterea secundară în grosime a tulpinii și a rădăcinii.

capitul search for term
Inflorescența de trifoi este un capitul

Inflorescență monopodială simplă ce prezintă un ax scurt și globulos, pe care se inseră flori sesile sau foarte scurt pedicelate. În unele cazuti, la baza capitulului se află un involucru (la Trifolium, Scabiosa, Eryngium).

catalizator de compost search for term

Substanţă care accelerează procesul de fermentaţie al resturilor vegetale, transformând compostul în mraniţă. Catalizatorii de compost pot fi chimici sau organici. Cei organici pot fi: gunoiul de grajd, gunoiul de pasăre şi chiar urina umană. Deşi urina umană este este un catalizator de compost deosebit de eficient, totuşi trebuie să vă gândiţi la o metodă discretă de colectare şi utilizare.

Certificat fitosanitar search for term

Act oficial care însoţeşte orice cantitate de material biologic introdus de peste hotare sau care circulă în interiorul ţării şi care garantează lipsa agenţilor patogeni, a dăunătorilor şi bolilor înscrise pe lista de carantină fitosanitară.

citoplasma search for term

Masa fundamentală a celulei vii, în care sunt incluse toate celelalte organite. Ea reprezintă locul unde se realizează cele mai importante pricese vitale.

ciupire search for term

Sau ruperea vârfurilor lăstarilor stimulează apariția ramificațiilor laterale, unde numărul florilor femele este mai mare, fiind aftfel stimulată fructificarea. Lucrarea de ciupit este caracteristică culturii de castraveți și pepeni galbeni cultivați în sere și răsadnițe.

cloroză search for term

Îngălbenirea sau albirea anormală a frunzelor datorită lipsei de clorofilă.

coeficient de ofilire search for term

Cantitatea limită de apă din sol la care plantele se ofilesc fără posibilitatea de a-și mai reveni chiar dacă sunt puse într-o atmosferă saturată cu vapori de apă.

colagoge search for term

(substanță cu proprietăți colagoge) Substanță care favorizează evacurea bilei în duoden. Substanță care stimulează secreția biliară.

colenchim search for term

Țesut vegetal de susținere (mecanic) format din celule vii, cu pereții neregulat îngroșați cu protopectină și celuloză. Se întâlnește la plantele tinere, aflate în creștere.

colet search for term

Zonă de trecere între rădăcină și baza tulpinii.

compost search for term

Amestec fermentat de reziduuri organice și minerale, de piatră de var și de pământ ce se transformă în mraniță.

copcă search for term

Scobitură, groapă care se sapă în jurul unui pom, a viţei-de-vie, a unui arbust fructifer etc. folosită la udare. După ce apa a fost absorbită în sol, copca se acoperă.

copilire search for term

Operațiune aplicată la tomate, castraveți etc., ce constă în eliminarea lăstarilor secundari care se formează la subsuoara frunzelor. În cazul în care copilitul nu se face la timp, tufa plantei se îndesește foarte mult, fapt ce conduce la întârzierea coacerii fructelor.

cordiform search for term

Care are formă de inimă.

coriacee search for term

(Despre frunze) pieloase, groase, lucioase

corimb search for term

Inflorescență monopodială simplă ce se deosebește de racem prin faptul că florile pedicelate, care pornesc de la niveluri diferite, au pedicelii neegali: la cele inferioare mai lungi, iar la cele superioare din ce în ce mai scurți, florile ajungând aproximativ la același nivel ca la păr.

cotar search for term

Specie de fluturi (Operophthera brumata L.) ale căror omizi se numără printre dăunătorii periculoşi ai pomilor fructiferi şi nu numai. Denumirea de „cotar” sau „măsurător” provine de la mersul sacadat, ca şi cum ar măsura cu cotul, determinat de faptul că deţine numai două perechi de picioare abdominale.

coşenile search for term

Insecte parazite originare din America de Sud, din ale căror gogoşi se extrage carminul.

creson search for term
Tartină cu brânză, ridichi și plante tinere de creson

Plantă erbacee leguminoasă anuală din familia cruciferelor, înaltă de 20-40 cm, care crește în locuri umede; originară din S Europei și cultivată pentru frunzele sale bogate în vitamina C, care se consumă ca salată sau condiment.

creştere geniculată search for term

Creşterea zigzagată a unei ramuri anuale.

criptogamic search for term

Plantă inferioară care se înmulțeşte prin spori; sporofite. Parazitează adesea plantele de cultură, provocând boli grave.

crucifere search for term

Familie de plante dicotiledonate, cu flori alcătuite din patru sepale și patru petale dispuse în formă de cruce. Din această familie fac parte varza, rapiţa, muştarul etc.

cultivar search for term

Cuvânt din limba engleză, rezultat din contragerea sintagmei „cultivated variety” (varietate cultivată), utilizat pentru a denumi un soi obținut în cultură, prin cultivare, decât ca rezultat al selecției naturale. Termeni precum cultivarvarietatesoi sunt sinonimi.

Sinonime: soi

cupajare search for term

Amestecare omogenă a două sau trei sucuri din specii de fructe diferite ori sirop de zahăr în vederea îmbunătățirii gustului și aromei. Cupajare se numește și operațiunea de amestecare a unor tipuri diferite de vin, în vederea obținerii unui sortiment ce ameliorează calitățile vinurilor ce intră în amestec.

cuțit de altoit search for term
Cuțit de altoit

Briceag fabricat din oțet de calitate, folosit la altoire, prevăzut cu o spatulă la extremitatea lamei.

cârnire search for term

Operație ce constă în suprimarea vârfului de creștere la tomate, castraveți etc., pentru a opri creșterea în lungime și a grăbi creșterea și maturizarea fructelor aflate pe plantă. Astfel, la cultura tomatelor timpurii, cârnitul se face când plantele au 3-4 inflorescențe, la 1-2 frunze deasupra ultimei inflorescențe.

D

DIAM search for term

Dop de plută fabricat prin procedeul Diamant. Lemnul de stejar, utilizat la fabricarea dopurilor, este curăţat de partea lemnoasă, pentru a se păstra doar partea nobilă, pluta, ce se măcinată în granule fine, apoi se tratează împotriva compușilor care cauzează izul de dop. Pluta este recompusă în forme de dop cu ajutorul unui liant polimeric brevetat, complet neutru, în combinaţie cu microsfere elastice care asigură o foarte bună consistenţă, omogenitate şi elasticitate a dopului. Șansa ca o sticlă de vin astupată cu dop DIAM să prezinte miros de dop este de 0,01%.

distanţă de ramificare search for term

Distanţa dintre prima subşarpantă şi axul pomului şi distanţa dintre două subşarpante prinse succesiv pe axul şarpantei.

DOC search for term

Vin de calitate cu denumire de origine controlată.

DOC-CIB search for term

Vin de calitate cu denumire de origine controlată (DOC), cules la înnobilarea boabelor (CIB).

DOC-CMD search for term

Vin de calitate cu denumire de origine controlată (DOC), cules la maturitate deplină (CMD).

DOC-CT search for term

Vin de calitate cu denumire de origine controlată (DOC), cules târziu (CT).

drajon search for term

Lăstar format dintr-un mugure de pe rădăcină (la prun, vişin, zmeur).

drupă search for term

Fruct cu mezocarpul cărnos, cu pieliţa subţire şi miezul zemos, în care se află seminţe.

duramen search for term

Partea centrală a trunchiului unui arbore, de culoare mai închisă și de densitate mai mare decât alburnul.

E

endocarp search for term

Ţesut intern tare, care îmbracă şi protejează sămânţa unor fructe (sâmbure la prun, cireş, vişin, cais, piersic).

epicarp search for term

Membrană externă subţire care acoperă fructul unei plante.

epifită search for term
Orhideea phalaenopsis este o epifită.

Plantă care trăiește fixată pe altă plantă fără a fi parazită, aceasta servindu-i numai ca sprijin. Orhideea phalaenopsis este o epifită.

erbacee search for term

Plantă care are tulpina subțire, fragedă, moale și apoasă, de obicei verde.

esterificare search for term

Reacție reversibilă dintre un acid și un alcool, cu formare de ester și eliminare de apă.

F

fasonarea rădăcinilor search for term

Scurtarea rădăcinilor viguroase şi îndepărtarea celor uscate, degerate, mucegăite.

faze fenologice search for term

Fazele pe care le parcurg în evoluţia lor mugurii vegetativi şi de rod (la pomi).

fitopatogen search for term

Agent care provoacă îmbolnăvirea plantelor.

floem search for term

Zonă cu ţesut vascular în plante, exterior cambiumului, care transportă glucide şi carbohidraţi (sintetizaţi în procesul de fotosinteză) de la frunze către rădăcini.

forțare search for term

Procesul prin care o plantă este determinată să crească sau să înflorească înainte de sezonul firesc.

fototropism search for term

Însușire a unor plante de a-și îndrepta florile, frunzele etc. într-o direcție anumită, determinată de orientarea luminii; heliotropism.

fructe cărnoase search for term

Fructe la care pericarpul devine cărnos la maturitate.

fructe uscate search for term

Fructe cu pericarpul uscat la maturitate.

frunze aciculare search for term

Frunze reduse la ace (conifere); frunze în forma de ace.

frunză eliptică search for term

Frunză care este de două ori mai lungă decât lată.

frunză lanceolată search for term

Cu forma unui vârf de lance.

frunză oblongă search for term
Frunza de piersic este de tip oblong.

Tip de frunză de 3-4 ori mai lungă decât lată.

frunză ovată search for term

Când limbul are forma unui ou.

fumagină search for term

Peliculă cu aspect de funingine, produsă de o ciupercă din clasa ascomicetelor. Ciuperca se dezvoltă pe excrementele dulci ale afidelor, fumagina fiind un indiciu al prezenței afidelor. Fumagina interferează grav în funcționarea plantelor, ecranând razele zolare și perturbând fotosinteza și nutriția plantelor afectate.

fungicid search for term

Substanță chimică folosită pentru a preveni sau combate bolile cauzate de ciuperci.

G

gard fructifer search for term
Gard belgian

Coroane aplatizate care după formare completă realizează rânduri compacte sub forma unui gard viu.

giberelină search for term

Substanță vegetală cu acțiune stimulatoare asupra creșterii plantelor folosită pentru a facilita aclimatizarea și dezvoltarea unor plante de cultură.

gomă search for term

O secreţie cu aspect vâscos, produsă de pomi sub acţiunea bacteriilor parazite.

grosime de ramificare search for term

Grosimea unei ramuri anuale în care se taie pentru obţinerea unei ramificaţii necesare construcţiei coroanei.

gunoi de grajd search for term
Gunoi de grajd vechi de 5 ani

Un îngrășământ complet care conține 0,5% N, 0,25% P, 0,6% K și microelemente. Poate fi folosit la toate plantele. Are o durată de acțiune de trei ani, materia organică se mineralizează mai ales în perioadele de vară. Mărește capacitatea pentru apă și aer a solului, afânează solurile grele și aglomerează pe cele nisipoase. Pentru a fi apt de utilizare, gunoiul trebuie să fie bine fermentat, deci să fi stat îndesat și în platforme timp de cel puțin 2-3 ani. Are efect mai ales pe solurile reci și cu fertilitate scăzută, pe care poate fi administrat și după o păstrare de numai 6 luni, deci într-o stare mai "păioasă".

H

hesperidă search for term

Fruct asemănător cu o bacă, moale, care conţine uleiuri eterice.

hibrid F1 search for term

Plante ori semințe care au fost obținute în condiții stricte, din care va rezulta o cultură cu însușiri superioare, în materie de vigoare, uniformitate și producție. Semințele de la hibrizii F1 nu vor moșteni caracterele plantei de la care au fost recoltate, motiv pentru care la înființarea unei noi culturi sunt necesare din nou semințe de hibrizi F1.

hidatode search for term
La graminee, hidatodele se află în vârful frunzelor

Formațiuni epidermice la plante care elimină apa în exces sub formă de picături. Fenomenul se numește gutație.

hidrocultura search for term

Este o metodă horticolă în care substratul de cultură obişnuit este înlocuit de o soluţie nutritivă, formată din apă şi îngrăşământ. Rădăcinile se fixează într-un material inert (in general, bile de argilă expandată). Metoda este folosită la plantele care trebuie udate în permanenţă şi nu la cele care cer perioade de odihnă, cu udări reduse. Cu toate acestea, se obţin rezultate foarte bune cu cactuşii şi plantele grase. Plante ce preferă hidrocultura: ficusul, seflera, clorofitum.

higroscopic search for term

Care are calitatea de a absorbi umiditatea din aer.

HoReCa search for term

Acronimul pentru Hoteluri, Restaurante, Cafenele, desemnând componentele de bază ale industriei ospitalității.

hultoană search for term

Pom în vârstă de un an (regionalism).

I

indehiscent search for term

Fruct care nu se deschide spontan la maturitate pentru a elimina seminţele.

inducţie florală search for term

Prima fază a formării mugurilor de rod (de pregătire fiziologică şi biochimică).

inflorescență simpodială simplă search for term

Inflorescență cu creștere definită, datorită faptului că axul principal se termină cu un mugur floral, creșterea axului fiind deci limitată, caracter care se manifestă și la axele secundare. Floarea care se formează din mugurul situat la vârful axului principal se deschide prima, adică succesiunea înfloririi este de la centru spre periferie. Din acest motiv, aceste inflorescențe se mai numesc și centrifuge.

insecticid search for term

Substanță chimică folosită pentru a preveni și combate insectele dăunătoare.

interfertil search for term

Ale cărui flori se fecundează cu polen provenind de la alţi indivizi din acelaşi soi.

intersteril search for term

Care are nevoie pentru fecundare de polen provenit de la alte soiuri, bine identificate.

involucru search for term

Totalitatea frunzişoarelor care se găsesc la baza unei flori sau inflorescenţe.

L

LCRPPPV search for term

Laboratorul pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante și Produse Vegetale, organism aparținând Autorității Naționale Fitosanitare, din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România.

lenticele search for term

Pori care străbat scoarţa pomilor, permiţând respiraţia.

leucoplaste search for term

Plastide incolore, care se găsesc în ţesuturile embrionare, în albumenul seminţelor, în organele de rezervă (bulbi, rizomi, tuberculi), în petalele florilor etc.

limb search for term

Partea lată a unei frunze, legată de ramură prin codiță.

lipide search for term

Substanţe organice care se formează prin esterificarea unor alcooli cu acizi graşi.

litchi search for term
Fructe coapte de litchi

Fruct exotic, originar din China, dar cultivat şi în Thailanda, Vietnam, India, Australia, Madagascar, Hawaii. Se mai numește „prună chinezească”. Are dimensiunea de 2-4 cm, coajă aspră, de culoare roz sau roşie ce se desprinde uşor, atunci când fructul este copt. Se consumă doar pulpa albă, nu și sâmburele. Are gust dulce, cu o aromă caracteristică, ce amintește de căpşuni şi trandafiri. Compusul chimic care dă aroma specifică se găsește și în strugurii unor clone aparținând soiului Traminer.

litofit search for term

(Plantă) care creşte pe stânci, roci sau bolovănișuri.

lăstar search for term

Creşterea anuală erbacee sau semilignificată cu frunze şi muguri în formare.

M

marcotă search for term

Lăstar (ramură) înrădăcinat în contact cu planta mamă, care detaşat şi plantat formează o nouă plantă.

marnă search for term

Amendament de sol obținut din zăcăminte naturale, ce conține carbonat de calciu. Se dă sub formă măcinată pe soluri nisipoase, având o durată medie de acțiune.

mastic search for term
Mastic

Ceară de altoit.

mezocarp search for term

Partea cărnoasă a unui fruct, cuprinsă între coajă și sâmbure.

micoriză search for term

Aglomerări de filamente celulare ale unei ciuperci care contaminează rădăcinile pomilor şi arbuştilor.

mistel search for term

Produsul obţinut prin alcoolizarea mustului de struguri, neintrat încă în fermentaţie. Poate avea o tărie alcoolică cuprinsă între 12% si 15% în volume. Mustul folosit pentru obţinerea mistelului trebuie să aibă un conţinut în zahar de minimum 145 g/l. Alcoolizarea se face alcool etilic alimentar ori cu alcool de origine viticolă, cu tăria alcoolică de cel puţin 95% sau cu distilat de vin cu tărie alcoolică între 52% si 86%. Mistelul este utilizat mai ales ca materie primă pentru prepararea de vinuri speciale.

mlădița search for term

Ramură de rod la măr și păr, cu aceleași origini ca nuielușa. Are o lungimea și grosimea la fel ca nuielușa, deosebirea constă în existența pe partea superioară a ramurii a 2-4 muguri micști situați imediat sub cel terminal, de asemenea mixt. Soiurile cu fructificare STANDARD au capacitatea de a forma mlădițe în număr mare. După fructificare această ramură devine o ramură de semischelet generatoare de noi formațiuni de rod.

mraniță search for term

Rezultă din descompunerea aproape totală a gunoiului de grajd, fiind un îngrășământ bogat și ușor utilizabil. Se poate folosi la plantarea trandafirilor ca un fel de „starter” precum și în amestecurile de pământ pentru cultura în containere.

muguri axilari search for term

Muguri formaţi de-a lungul unei ramuri anuale.

muguri dorminzi search for term

Muguri axilari formaţi la baza ramurilor, cu un repaus nedeterminat.

muguri micşti search for term

Muguri de creştere şi fructificare.

muguri roditori search for term

Muguri care fructifică.

muguri stipelari search for term

Muguri suplimentari.

muguri stipelari colaterali search for term

Muguri formaţi de o parte şi de alta a mugurilor axilari.

muguri stipelari seriali search for term

Muguri formaţi în spatele mugurilor principali axilari.

muguri vegetativi search for term

Muguri de creştere.

mulcire search for term

Acoperirea solului pe toată suprafața sau numai în apropierea plantelor cu diferite materiale (folie de polietilenă neagră, frunze, gunoi, rumeguș etc.). Lucrarea combate formarea crustei, menține umiditatea în sol, împiedică dezvoltarea normală a buruienilor.

must de struguri search for term

Produsul lichid obţinut din zdrobirea strugurilor. Mustul poate avea un conţinut în alcool dobândit de cel mult 1% în volume.

must de struguri concentrat search for term

Produsul necaramelizat ce se obţine prin deshidratarea parţială a mustului proaspăt sau a mustului tăiat, realizată printr-o metodă autorizată, dar alta decât cea de încălzire pe foc direct. Mustul de struguri concentrat se obţine din struguri de vin cu o concentraţie în zahăr de cel puţin 145 g/l, are un conţinut în zaharuri de minimum 50,9% şi poate avea un conţinut în alcool de maximum 1%.

must tăiat search for term

Mustul din fermentaţia alcoolică printr-un procedeu autorizat, al cărui conţinut în alcool nu depăşeşte 1% în volume.

N

nematozi search for term

Clasă de viermi paraziți, cu corpul subțire de formă cilindrică, care trăiesc în organisme vegetale sau animale.

norme de irigație search for term

Constituie suma normelor de udare, exprimată în m3/ha, care se aplică într-o plantație în cursul unui an agricol.

norme de udare search for term

Cantitatea de apă exprimată în m3/ha, folosită la o singură udare, care umezește stratul de sol pe întreaga adâncime de răspândire a masei principale de rădăcini active.

nuculă search for term

Fruct uscat indehiscent.

nucă search for term

Fruct cu pericarpul tare şi sămânţa liberă.

nuielușa search for term

Ramură la măr și păr, cu o lungime de 15-30 cm cu un mugure mixt terminal și cu muguri laterali slab evidențiați. După fructificare nuielușa se transformă în ramură de semischelet purtătoare de pinteni, țepușe, smicele și nuielușe.

O

oboseala solului search for term

Fenomen ce se manifestă pe terenurile unde au fost plantați succesiv aceleași specii pomicole (piersic, măr, cireș), iar pomii manifestă semne evidente de debilitare, cauzate de înrăutățirea proprietăților solului, de acțiunea produsă de toxinele rezultate din resturile radiculare, de dezvoltarea unei microfaune și au unei microflore dăunătoare și de insufuciența unor microelemente, care au fost consumate de pomii anteriori.

oidium search for term

Făinare. Boală cauzată de o ciupercă microscopică ce prezintă un aspect prăfos atunci când patogenul ajunge la sporulare.

orbirea mugurilor search for term

Suprimarea mugurilor.

P

paclobutrazol search for term

Substanţă bioactivă retardantă care, aplicată pomilor, inhibă sinteza de giberelină din rădăcini, frânându-le creşterea.

palisare search for term

A lega un lăstar sau o ramură de un suport pentru a da pomilor fructiferi, arbuştilor sau altor plante forma dorită sau pentru a nu fi rupți de vânt.

panicul search for term

Tip de inflorescență în formă de chiorchine compus, ale cărui ramuri secundare sunt și ele ramificate și poartă flori, spiculețe sau capitule.

partenocarpic search for term

Care fructifică fără ca florile să fie fecundate, însă fructele au seminţe atrofiate sau care chiar lipsesc.

pericarp search for term

Ansamblul structurilor de ţesuturi care alcătuiesc pereţii unui fruct.

pesticide search for term

Substanțe chimice cu toxicitate mare, folosite în agricultură pentru prevenirea și combaterea bolilor și dăunătorilor.

pH search for term

Literete "pH" reprezintă abrevierea pentru "potenţialul de hidrogen"; este indicele care exprimă activitatea (sau concentraţia) ionului de hidrogen într-o soluţie, calculat cu ajutorul unei scări logaritmice. Aceasta este cuprinsă între 1 şi 14.

piatră de var search for term

Carbonat de calciu extras din cariere și măcinat în așa fel ca particulele să nu fie mai mari de 5mm. Se dă pe soluri acide, are o acțiune lentă.

piloriza search for term

Țesut de apărare ce acoperă vârful vegetativ al rădăcinii. Are forma unui degetar lung de aprox. 3 mm. În timpul creșterii, datorită frecării cu solul, celulele mature suberificate se exfoliază și mor, locul lor fiind luat de celule noi, care se formează la interior, din meristemul vârfului vegetativ.

pinten search for term

Ramură de rod prefloriferă, la măr, păr, prun și cais, lungă de 1-10cm, cu așezare perpenticulară pe ramura mamă. Are un mugure terminal vegetativ. Aceste ramuri iau naștere din muguri axilari.

pixidă search for term
Pixidă de măselăriță

Fructul unor plante (precum măselariță, pătlagină etc.) care se deschide printr-un căpăcel sau prin desfacere în două.

plasticitate ecologică search for term

Însușirea organelor plantelor de a se modela în funcție de variabilitatea factorilor de mediu și a asigura în acest mod adaptarea organismului. Cea mai ridicată plasticitate la organismele vegetale se întâlnește la frunze și se exprimă în marea lor variabilitate ca formă, mărime, culoare, dispoziție pe tulpină ș.a.m.d.

polen search for term

Pulbere, de obicei galbenă, constituită din grăuncioare microscopice produse de anterele staminelor, care reprezintă celulele sexuale mascule.

polenizare search for term

Transportul polenului de pe antere pe stigmatul florilor.

polenizator search for term

Soi donator de polen.

populație search for term

Toți indivizii aparținând unei specii care ocupă un teritoriu dat.

pruină search for term

Strat fin cu aspect ceros care acoperă ca o brumă suprafaţa unui fruct.

pubescent search for term
Epiderma piersicii este pubescentă

Acoperit cu peri mici ca un puf.

punct de ramificare search for term

Punctul în care se execută tăierea pentru ramificarea unei ramuri.

puzzolane search for term

Rocă sedimentară calcaroasă, ușoară și poroasă, provenită din sedimentarea cenușii vulcanice.

pământ de ericacee search for term

Mraniță fibroasă cu conținut ridicat de nisip, apreciată pentru bunul său echilibru fizic și pH-ul acid (5,5%), care o recomandă ca substrat predilect pentru cultivarea plantelor calcifuge. Foarte sărac în săruri minerale, pământul de ericacee nu se folosește în stare pură decât pentru azalee. El intră totuși în compoziția a numeroase amestecuri, îndeosebi pentru ferigi, begonii, gardenii, flori cu bulbi etc.

pământ de ţelină search for term

Denumit și pământ de brazdă, este folosit în pregătirea amestecului nutritiv al solurilor în legumicultură și horticultură. Se obține din stratul superficial al solului, de pe terenuri înțelenite cu graminee și leguminoase perene sau de pe un loc cu iarbă și plante din familia trifoiului (pajiști). Prin putrezirea masei mari de rădăcini ce se află în stratul superior al solului, în decursul anilor, acesta se îmbogățește în substanțe nutritive. Are o bună structură fizică, găzduind o multitudine de microorganisme utile plantelor. Nu se folosește proaspăt, ci necesită o preparare.

R

racem search for term

Inflorescență ce prezintă flori dispuse altern sau opus în lungul axului, cu pedicelii aproximativ de aceeași lungime și, ca urmare, florile nu ajung la același nivel. Asemenea inflorescențe se întâlnesc la majoritatea speciilor din familia Cruciferae.

ramuri anuale search for term

Creşteri de un an, cu ţesuturile lignificate şi mugurii formaţi (fără frunze).

ramuri concurente search for term

Ramuri care concurează în creştere ramura de prelungire a şarpantei.

ramuri de rod search for term

Ramuri purtătoare de muguri de rod.

ramuri lacome search for term

Ramuri lungi vegetative, formate din mugurii dorminzi în urma tăierilor de regenerare.

remontant search for term

Cu înflorire repetată. Producerea a două sau mai multe înfloriri de-a lungul unui ciclu vegetativ.

repausarea solului search for term

Pauza de mai mulți ani dintre defrișarea unei livezi și plantarea alteia noi pe același teren, cu scopul de a preveni oboseala solului.

ritidom search for term
Ritidomul unui arbore maiestuos

Stratul superior al scoarţei pomilor bătrâni, coaja striată.

rizom search for term

Tulpină subterană

rădăcină fasciculată search for term

Au aspectul unui mănunchi de rădăcini firoase, ierboase, mai mult sau mai puțin asemănătoare, rezultate prin creșterea a numeroase rădăcini adventive după necrozarea celei normale. Se întâlnesc la grâu, orz, ovăz, mohor, ceapă, usturoi, praz ș.a.

rădăcină pivotantă search for term
Rădăcină pivotantă

Rădăcină principală care crește și se dezvoltă foarte mult în comparație cu rădăcinile secundare. Se întâlnesc la foarte multe specii, ca: lucernă, trifoi roșu, lupin, rapiță, floarea-soarelui, cânepă, știr, păpădie etc. Ele pot avea aspect fusiform (la unele ridichi), napiform (la rapiță) sau conic (la morcov).

rădăcină rămuroasă search for term

Se caracterizează prin aceea că planta prezintă câteva rădăcini mai mult sau mai puțin asemănătoare, fără a se deosebi de rădăcina principală de cele de ordinul întâi, ca de exemplu la mazăre, măr, fasole etc.

S

sare potasică search for term

Îngrășământ chimic ce conține 40% K, ce se prezintă ca o sare de culoare alb-murdar, cu nuanțe de roz. Întrucât conține și clor, trebuie utilizat cu atenție în cazul trandafirilor, care sunt sensibili la acest element. Se dă pe soluri neutre, dar dacă se dă pe soluri acide, atunci se amestecă cu 30% var.

sclerenchim search for term

Țesut de susținere alcătuit din celule moarte, cu pereții îngroșați cu lignină. Poate proveni din meristemul fundamental (procambiu) sau din cambiu.

sclerenchim scleros search for term

Țesut de susținere format din celule puternic lignificate care, grupându-se mai multe la un loc, formează nodulele din pulpa unor soiuri de păr și de gutui. Din sclerenchimu scleros sunt alcătuiți sâmburii de prun, cais, piersic etc.

scopolamină search for term

Alcaloid înrudit cu atropina, care se extrage din frunzele și semințele mai multor plante solanacee (măselărița etc.) și folosit în farmacie.

seminţoase search for term

Plante pomicole în ale căror fructe se găsesc seminţe (măr, păr, gutui, moşmon etc.)

sesil search for term

(Despre frunze) Lipsit de pețiol sau de peduncul.

sistem radicular search for term

Totalitatea rădăcinilor unei plante.

smicea search for term

Ramură prefloriferă la măr și păr, care se formează dintr-un mugure axilar, situat spre vârful ramurilor anuale, Această ramură are 2-4mm grosime și 15-30cm lungime, cu muguri axilari slab dezvoltați, iar terminal are un mugure vegetativ bine dezvoltat.

soi spur search for term

Soi care formează ramificaţii scurte.

Solen search for term
Coroană Solen la măr

Formă de coroană (la pomi) aplatizată, orizontală, fără ax, inventată prin 1980, care permite limitarea înălțimii pomilor. Se formează utilizând pomi de anul II (sub formă de vargă), ce se scurtează la înălțimea dorită, care va fi, de fapt, înălțimea maximă a pomului. Ramurile vor fi conduse în jos sau orizontal. Acest tip de coroană nu se bucură de o popularitate foarte mare, deoarece necesită cunoștințe avansate de pomicultură, timp și chiar ceva talent.

spadix search for term

Tip de inflorescență ce se caracterizează printr-un ax îngroșat pe care se prind florile sesile, adesea unisexuate. Întreaga inflorescență este învelită de o bractee în formă de cornet, numită spată (la Arum, Calla, Monstera, Spatifilum ș.a.) Tot spadix poate fi considerată și inflorescența femelă (știuletele) de la porumb (Zea Mays), care este învelită în mai multe foi (pănuși).

spic search for term

Inflorescența la care, pe axul lung și subțire, la subțioara bracteelor, se prind flori hermafrodite, sesile sau scurt pedicelate, ca la unele specii de pătlagină (Plantago)

stolon search for term

Tulpină târâtoare care în contact cu solul înrădăcinează şi dă naştere unei noi plante.

suber search for term

Ţesut de apărare format la suprafaţa tulpinii şi rădăcinii.

subşarpantă search for term

Ramificaţie de ordinul II.

sulfat de amoniu search for term

Îngrășământ chimic ce conține 20-21% N, ce se prezintă sub forma unor cristale mici de culoare cenușie sau albăstruie. Nu este higroscopic dar trebuie păstrat la uscat, are o solubilitate bună în apă. Se dă mai ales pe soluri neutre și alcaline, deobicei primăvara. Are acțiune mai lentă ca azotatul, unii îl recomandă chiar ca îngrășământ de bază.

sulfat de potasiu search for term

Îngrășământ chimic ce conține 42% potasiu (K), greu solubil, ce se dă pe soluri alcaline. Nu conține clor fapt pentru care este de preferat pentru trandafiri ca îngrășământ de bază.

superfosfat search for term

Îngrășământ chimic ce conține 18% P și se prezintă sub formă de praf sau granule alb-cenușii, cu solubilitate redusă. Nu este higroscopic, dar trebuie păstrat în loc uscat. Se folosește pe toate solurile ca îngrășământ de bază.

superfosfat dublu search for term

Îngrășământ chimic ce conține 40-50% P, prezentându-se sub forma unor granule. Se dizolvă greu în apă, nu este higroscopic dar trebuie păstrat în loc uscat și curat. Se administrează pe toate solurile și numai ca îngrășământ de bază.

surfaţare search for term

Înlocuirea unui strat de la suprafaţa ghivecelor foarte mari, ce nu pot fi deplasate şi nu se poate face transplantarea.

sâmburoase search for term

Specii de plante pomicole în ale căror fructe se găsesc sâmburi (prun, cireş, vişin, piersic, cais etc. )

T

termofil search for term

Plante (termofile) care iubesc căldura.

termofosfat search for term

Îngrășământ chimic ce conține 24-27% fosfor, ce apare ca o pulbere cenușie sau roșiatică. Este puțin solubil în apă și nu este higroscopic. Poate fi golosit pe soluri acide sau slab-acide, ca îngrășământ de bază.

tronconic search for term

Care are forma unui trunchi de con.

tulburel search for term

Vin în curs de desăvârşire a fermentaţiei alcoolice, încă neseparat de drojdie, cu o tărie alcoolica totală de cel puţin 8,5%.

turgescenţă search for term

Fenomenul de umflare a celulei eucariote vegetale, în urma acumulării lichidelor, în special în cadrul vacuolelor. Acest lucru creează o presiune interioară, numită „presiune de turgescență”. Stare de hidratare a plantei.

tăieri search for term
Tăieri la pomii fructiferi

Complexul de operaţiuni având ca scop reglarea modului natural de creştere şi fructificare a plantelor lemnoase, în vederea obţinerii de la ele a unui randament cât mai mare în producerea de fructe.

U

uleiuri eterice search for term

Substanțe odorante, reprezentate de un mare număr de compuși volatili ca eteri, aldehide, alcooli, esteri, cetone etc., care imprimă aroma și mirosul produselor horticole. La temperatura mediului ambiant se volatilizează și produc mirosuri plăcute care pot proveni din fruze, flori, fructe, rădăcini, tulpini, semințe.

umbela search for term
Inflorescenta umbela

Inflorescență monopodială simplă ce prezintă un ax scurt, încât florile dau impresia că pornesc din același punct. Având pedicelii aproximativ egali, florile ajung la aceeași înălțime. La baza florilor se află adeseori niște bractei a căror totalitate alcătuiește involucrul (la Allium, Cerasus).

uree search for term

Îngrășământ chimic ce conține 46% azot, ce se prezintă sub forma unor cristale mici alb-roz. Este ușor higroscopic. Se recomandă pe soluri acide. Uste ușor asimilabil, de aceea se administrează în timpul perioadei de vegetație.

V

var ars search for term

Este o piatră de var arsă la o temperatură de 1000 grade C. Este o pulbere ce conține oxid de calciu. Se dă pe soluri argiloase și are o acțiune rapidă.

vargă search for term

Pom în vârstă de un an.

vatra de rod search for term
Vatră de rod în curs de formare

Ramură de semischelet, la măr și păr, multiramificată, cu porțiuni îngroșate care alternează cu porțiuni mai subțiri. Vetrele de rod tinere sunt foarte utile în procesul de fructificare. Vetrele bătrâne au o circulație grea a sevei, din care cauză se epuizează repede și trebuie să fie mereu întinerite.

vin brut search for term

Vinul cu fermentaţia alcoolică încheiată, înaintea separării sale de drojdie.

vin de regiune search for term

Vin de masă cu indicație geografică, livrat la export.

vin de vinotecă search for term

Vinul de vinotecă este un vin DOC învechit în sticlă minimum 4 ani, cu buchet format în sticlă în timpul învechirii, și care se comercializează atât timp cât își păstrează calitățile conferite de această mențiune.

vin demidulce search for term

Vin cu un conținut de zahăr cuprins între 12 și 50g/l.

vin demisec search for term

Vin cu un conținut de zahăr cuprins între 4 și 12g/l.

vin dulce search for term

Vin cu un conținut de zahăr de peste 50g/l.

vin licoros search for term

Băutură alcoolică obţinută din must sau vin ori din amestecul acestora, cu adaos de must concentrat, must concentrat rectificat, distilat de vin cu tăria alcoolica cuprinsă între 52% si 86%, alcool de origine viticolă sau alcool alimentar, cu tăria alcoolica de minimum 96% în volume, mistel, folosite separat sau în amestec. Strugurii folosiţi ca materie primă pentru producerea vinurilor licoroase trebuie sa aibă, la cules, un conţinut în zahar de minimum 204 g/l. Tăria alcoolică dobândită a vinurilor licoroase este cuprinsă între 15% si 22%, iar conţinutul lor în zaharuri este de minimum 80 g/l. O parte a tăriei alcoolice dobândite a produsului finit, care nu poate fi mai mica de 4% în volume, trebuie sa provină din fermentarea parţiala sau totală a zahărului iniţial al strugurilor, musturilor sau vinurilor utilizate. Unele vinuri licoroase de înaltă calitate pot beneficia de denumiri de origine.

vin Muscat spumant search for term

Băutură efervescentă provenită din must de struguri cu aroma de tip Muscat, al cărui conţinut în zahăr este de minimum 180 g/l. Vinul Muscat spumant are un conţinut în dioxid de carbon de origine endogenă, rezultat în urma fermentării mustului în rezervoare, dezvoltând în sticlele în care este îmbuteliat ca produs finit o presiune de minimum 3 bari la temperatura de 20°C. Vinul Muscat spumant are o tărie alcoolică de minimum 6%.

vin pelin search for term

Vin obţinut din mustul fermentat în prezenţa pelinului sau a unor combinaţii de plante între care predomină pelinul, eventual şi a unor fructe, precum şi din vin în care s-a adăugat extract alcoolic din aceleaşi plante şi fructe. Vinul pelin poate sau nu să conţină îndulcitori precum: must tăiat, must concentrat sau zaharoză.

vin sec search for term

Vin cu o concentrație de zahăr de până la 4g/l.

X

xilem search for term

Ţesut vascular la plante, al cărui rol primar este acela de a conuce în plantă apa şi mineralele absorbite de rădăcini.

Î

îngrășământ chimic search for term

Produse de fertilizare industriale, obținute în fabrici specializate. În funcție de elementul conținut, ele se împart în îngrășăminte azotoase, fosfatice, potasice și complexe.

îngrășământ foliar search for term

<p>
Fertilizator care poate fi pulverizat pe frunze și absorbit.</p>

Ş

şarpantă search for term
Șarpante la coroane de tip palmetă

Ramură principală care se inserează în trunchi.

Ț

țepușa search for term

Ramură de rod la măr și păr care se formează dintr-un pinten , prin transformarea mugurelui vegetativ terminal într-un mugure mixt. Poate să ia naștere și din muxurii axilari aflați pe ramurile anuale sau pe burse. Are aceleași caractere morfologice ca și pintenul, cu deosebirea că mugurele terminal este mixt. Țepușele pot fi netede, inelate sau mixte. În funcție de tipul de fructificare, soiurile au capacitate diferită de a forma țepușe. Cele mai multe țepușe se formează la soiurile SPUR. În timp, datorită afluxului de substanță elaborată condusă spre fruct, țepușele care au produs fructe se îngroașă la vârf și formează burse de rod sau pungi de rod. În timp, acestea se ramifică și vor forma vetrele de rod.

Clic pe una dintre litere, pentru a merge în pagina cu toți termenii ce încep cu acea literă.