Când și cum tăiem (curățăm) trandafirii urcători
Tăierea și palisarea corectă a trandafirilor urcători asigură vara o avalanșă de flori!
Tăierea și palisarea corectă a trandafirilor urcători asigură vara o avalanșă de flori!
Un parapet de trandafiri Sympathie în luna iunie
Un parapet de trandafiri Sympathie în luna iunie
  1. Trandafirul urcător are nevoie de susținere și toaletare corespunzătoare pentru a fi pus în valoare.
  2. Tunderea (curățarea) trandafirilor urcători se face doar primăvara, după ce a trecut pericolul înghețurilor puternice (după mijlocul lunii martie).
  3. În cazul plantelor tinere se va îndepărta doar lemnul uscat (vârfurile sau ramurile care au murit pe timpul iernii).
  4. În cazul plantelor mai vechi de 3 ani se pot realiza și tăieri estetice, adică să se elimine ramurile firave ori să se aplice tăieri care să stimuleze îndesirea ramurilor.
  5. Nu uitați ca după afectuarea tăierii să să-i asigurați un sistem de susținere (prin cleme le un perete, o scăriță specială etc.)

Atenționări și ponturi

  • Greșeala cea mai frecventă în tăierea trandafirilor urcători o reprezintă aplicarea unor tăieri radicale ca în cazul trandafirilor de grădină.
  • În cazul trandafirilor urcători, cel mai important este să salvăm cât mai mult din lemnul din anul precedent.
  • Există prejudecata că trandafirii urcători ar trebui să crească asemenea plantelor agățătoare. Nimic mai fals! Dacă ne-am permite, totuși, o comparație, mai potrivit ar fi să comparăm trandafirul urcător cu vița-de-vie

Comentarii

va multumesc pt.sfaturi,sunt scurte si concise.

In sarsit am gasit ceeace am cautat. Ma intereseaza pregatirea trandafirilor pentru iarna .Am trandafiri de talie normala si trandafiri cataratori.Deasemeni vreau sa stiu mai multe detaliii despre pregatirea pentru iarna cat si despre "curatarea lor".Va multumesc.

Eu am doi trandafiri cataratori si pot da un sfat din gresala mea .Am trebuit sa plec din tara si am lasat pe alcineva sa-mi acopere in noiembrie-decembrie .A fost acoperit unul cu materialu ca de sac ,ceva special ce iam lasat si findca a pus prea mult la unul, nu ia ajuns la celalalt si jumatate la acoperit cu nailon .Cel cu nailon sa uscat ,sa oparit sau sa sufocat de caldura spre primavara . Este bine sa tai florile uscate ca sa infloreasca a doua oara.

Stimata dna Flory;folia de nylon sau de polietilena nu se foloseste in nici un caz la legat altoii de pomi fructiferi ori la protejarea unor arbusti de trandafiri impotriva gerului,deoarece:1.Izoleaza si opreste circulatia aerului de langa planta acoperita.2.din cauza" efectului de sera",umiditatea din sol si aer se condenseaza,ziua se incalzeste excesiv,iar noaptea ingheata (la temp sub 0 grade),astfel socul termic este foarte mare,insuportabil de planta.Pt a acoperi butasul de trandafir,se poate folosi paie,coceni de porumb,sac de iuta,sau acoperiti cu un strat de pamant reavan,adica musuroiti butasul ori altoiul in zona de altoire.Mult succes.

Va rog sa ma ajutati cu un sfat : ce soiuri de trandafiri urcatori sunt infloriti mai mult timp in sezonul cald? Am cativa trandafiri cataratori , care sunt grozavi de frumosi cand sunt infloriti, dar pacat ca perioada de inflorire este foarte scurta de doar 2-3 saptamani.

Va rog sa ma ajutati cu un sfat : ce soiuri de trandafiri urcatori sunt infloriti mai mult timp in sezonul cald? Am cativa trandafiri cataratori , care sunt grozavi de frumosi cand sunt infloriti, dar pacat ca prioada de inflorire este foarte scurta de 2-3 saptamani.

am trandafiri urcatori, anfloresc odata pe ann ,atat ce sa fac sa stea mai mult tinp cu floare

Eu recomand primul tuns la trandafiri toamna, pentru a nu avea crengi rupte de zapada abundenta, si se tund trandafirii tufa la 40-50 cm si la cei urcatori eliminam crengiile foarte lungi, si cele inutile inca de acum. revenind in primavara cu tunsul definitiv. Ma ocup de gradinarit si am cateva gradini unde aplic asta +in arges unde am livada si trandafiri, marea majoritate altoiti de mine si de tatal meu.

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular