Încercaţi de fiecare dată să contracaraţi bolile şi dăunătorii prin metode bio.
Încercaţi de fiecare dată să contracaraţi bolile şi dăunătorii prin metode bio.
Cum reduceţi riscul îmbolnăvirii trandafirilor

Butaşi sănătoşi

Plantaţi întotdeauna plante sănătoase, de la producători de încredere. Reţineţi: de multe ori, ieftin însemnă scump şi frustrant. Dacă în zona dumneavoastră trandafirii sunt predispuşi la îmbolnăviri, alegeţi să cumpăraţi soiuri mai rezistente, chiar dacă nu sunt la fel de spectaculoase.

Îndepărtaţi uscăturile

Adunaţi şi ardeţi părţile curăţate sau frunzele căzute afectate de boli. Faceţi la fel şi în cazul lăstarilor afectaţi de făinare.

Evitaţi densităţile prea mari

Ideal este ca tufele de trandafiri să nu se atingă. Obţineţi acest lucru printr-o plantare în concordanţă cu potenţialul de creştere al soiurilor. Păstraţi distanţa dintre tufe prin tăieri.

Pregătiţi corect solul

Un trandafir plantat într-un sol incorect pregătit şi neîntreţinut adecvat după platare, este expus la toată gama de boli.

Fertilizarea

Indiferent că provine din îngrăşăminte organice sau chimice, potasiul este vital pentru trandafiri, deoarece întreţine rezistenţa la boli şi accelerează coacerea lemnului verde. De asemenea, fosforul este vital pentru sănătatea rădăcinilor.

Corectaţi excesul de var

Excesul de var din sol provoacă cloroza la trandafiri, adică îngălbenirea frunzelor, ca urmare a carenţei de fier şi magneziu.

Plantaţi trandafirii în locuri corespunzătoare

Trandafirii trebuie feriţi de secetă, solurile grele, apă stagnată, lipsa luminii, îngheţ, solurile calcaroase sau acide etc.

Analizaţi frecvent plantele

E o plăcere să priveşti trandafirii. Acesta este unul dintre farmecele lor. Însă, încercaţi să-i priviţi şi cu ochiul profesionistului, observând orice semn de boală ori atac al dăunătorilor. Încercaţi de fiecare dată să contracaraţi bolile şi dăunătorii prin metode bio. Pesticidele sunt ultima opţiune.