Tăierea trandafirilor primăvara, în situaţia în care ramurile nu sunt degerate.
Tăierea trandafirilor primăvara, în situaţia în care ramurile nu sunt degerate.
Trandafiri cu ramuri degerate, după o iarnă geroasă.
Trandafiri cu ramuri degerate, după o iarnă geroasă.
Ramurile maronii şi roşiatice-închis trebuie îndepărtate, întrucât sunt moarte.
Ramurile maronii şi roşiatice-închis trebuie îndepărtate, întrucât sunt moarte.
Înainte de curăţare, tufa de trandafir se dezmuşuroieşte.
Înainte de curăţare, tufa de trandafir se dezmuşuroieşte.
Prin tăiere se îndepărtează lemnul mort, înnegrit.
Prin tăiere se îndepărtează lemnul mort, înnegrit.
Tufă de trandafiri curăţată, pregătită pentru o înflorire abundentă!
Tufă de trandafiri curăţată, pregătită pentru o înflorire abundentă!
O tăiere corectă garantează o creştere viguroasă şi o înflorire abundentă.
O tăiere corectă garantează o creştere viguroasă şi o înflorire abundentă.
A venit primăvara! Cum tăiem trandafirii?
  1. Prin tăierile aplicate trandafirilor se obţine o creştere viguroasă, o înflorire mai abundentă şi mai proporţionată. De fapt, fără această lucrare, trandafirul nu ne va arăta niciodată caracteristicile sale, înflorind slab şi având o viaţă scurtă.
  2. Muşuroaiele făcute de toamna se desfac prin martie, când nu mai îngheaţă pământul, înainte de pornirea mugurilor în vegetaţie.
  3. Îndepărtaţi ramurile bătrâne şi uscate.
  4. Lăsaţi 3-5 ramuri de la care să pornească dezvoltarea anuală a plantei.
  5. Tăiaţi capetele uscate (maro) ale ramurilor, deasupra ultimului mugure de pe partea rămasă verde.
  6. Înlăturaţi ramurile care se încalecă.
  7. Analizaţi fotografiile care însoţesc acest articol, pentru a vedea cum se transformă o tufă de trandafir după tăiere.

Atenţionări:

  • Trandafirii tineri, plantaţi din toamnă nu au nevoie de tăieri. Acestora, nici măcar muşuroiul nu trebuie să-l desfaceţi, lăsându-l să dispară singur, în urma lucrărilor. În acest mod, fortificaţi planta şi evitaţi deshidratarea ramurilor, nesusţinute încă de un sistem radicular puternic.
  • Îndepărtaţi şi ardeţi tulpinile tăiate pentru a împiedica propagarea bolilor şi dăunătorilor.
  • Obişnuiţi-vă să dezinfectaţi foarfecii cu alcool înaintea fiecărei utilizări. În acest mod evitaţi "însămânţarea" bolilor în tăietura proaspătă.