Bulbi forțați să înflorească iarna
Bulbi forțați să înflorească iarna
Bulbi forțați să înflorească iarna
Bulbi forțați să înflorească iarna
  1. Prima fază constă în pregătirea bulbilor. Lucrarea aceasta se va desfăşura de la începutul lui octombrie până la mijlocul lui noiembrie.
  2. Plantăm bulbii în ghivece de dimensiuni dorite, cu condiţia să rămână o distanţă de 0,5-1cm între ei. De asemenea, bulbii se îngroapă în sol doar 2/3, astfel încât să li se vadă vârful. Substratul pe care îl vom folosi va fi unul nisipos, iar pe fundul ghiveciului vom aşeza un strat de pietriş pentru a asigura un drenaj corespunzător, evitând obturarea găurilor de scurgere. După plantare, udaţi moderat.
  3. Odată pregătite ghivecele, iniţiem faza de răcire a bulbilor. După împrejurări, bulbii pot fi păstraţi în diferite locuri reci, de la gropi, garaje, pivniţe și chiar în frigider. Insist să nu se înţeleagă prin frig congelare! Oriunde le-am ţine, temperatura nu trebuie să scadă sub 0°C.
  4. Unde există posibilitatea, vă recomand să îngropaţi ghivecele, la o adâncime de aprox. 30cm. Pentru a păstra ghivecele cât mai curate, puteţi aşeza pe fundul gropii un strat de nisip. Peste ghivece aşezaţi un strat de frunze uscate. Acoperiţi cu nisip, care este mult mai uşor de îndepărtat în decembrie – ianuarie, atunci când solul este îngheţat.
  5. Dacă locuim la oraş şi nu dispunem de un alt spaţiu rece decât frigiderul, îl putem folosi cu brio. Nu cred că veţi considera că 2-3 ghivecele ocupă foarte mult, mai ales când vor înflori.
  6. În funcţie de specie, bulbii au nevoie de perioade diferite de frig. Astfel, narcisele au nevoie de 12-14 săptămâni la temperaturi sub 9°C, iar zambilele de 12 săptămâni. De cea mai lungă perioadă de frig au nevoie lalelele: 14 săptămâni, în condiţiile de temperatură menţionate mai sus.
  7. Atinsă fiind perioada necesară de frig putem să pornim faza de forţare propriu-zisă. Aducem ghivecele în casă şi… aşteptăm minunea! Ideal ar fi ca plantele să fie ţinute iniţial într-o încăpere cu temperaturi de 15-16°C, ca pe măsură ce plantele se dezvoltă să creştem temperatura.
  8. Înflorirea se va produce într-un interval de 2-4 săptămâni de la aducerea lor la cald. Florile pot dura 7-10 zile, mai ales dacă noaptea le ţineţi într-un spaţiu mai răcoros, iar ziua în lumină intensă.
  9. După terminarea înfloririi puteţi transplanta bulbii în grădină, pentru a înflori în anul următor. Nu pot fi forţaţi aceiaşi bulbi doi ani consecutivi.

Ponturi și atenționări

  • Pentru a ne bucura de cele mai frumoase şi mai viguroase flori, vom folosi cei mai sănătoşi bulbi şi de dimensiunile cele mai mari. Bulbii mici vor furniza flori anemice sau chiar nu vor înflori deloc; aceasta pentru că pe toată perioada de înflorire nu sunt folosite substanţele nutritive din solul în care sunt aşezate, ci doar resursele proprii ale bulbului.
  • Nu uitați să etichetați fiecare ghiveci.
  • Veţi ţine evidenţa strictă a datei îngropării, pentru a şti care este momentul potrivit aducerii lor la căldură, întrucât fiecare specie are nevoie de perioade diferite de frig. Tot din acest motiv vă recomand să aşezaţi în groapă ghivecele pe categorii de bulbi, chiar dacă aţi etichetat toate ghivecele, şi să vă notaţi configuraţia aşezării.
  • Dacă asigurați perioada de frig necesară înflorii în pivniţe, vecinătatea cu fructele şi cartofii (care emană gaz de etilenă) poate fi problematică, deoarece este pusă în pericol floarea embrionară. Aşadar, deşi temperatura din pivniţă este ideală, bulbii la forţat ar prefera compania butoaielor de vin, decât a merelor și cartofilor.
  • Dacă depozitați ghivecele în frigider, se păstrează restricția de a nu păstra, în același timp, cantităţi uriaşe de fructe şi legume!