Cum se face vinul alb de casă

Mustul

  1. Se folosesc struguri albi de calitate, bine copţi.
  2. Strugurii se iau unul câte unul, îndepărtându-se de pe ciorchini toate boabele stricate sau uscate.
  3. Strugurii se dau la teasc cu tot cu ciorchini.
  4. Dacă se foloseşte zdrobitoarea cu valţuri, mustuiala obţinută se stoarce cu o presă sau prin alte mijloace.
  5. Mustul obţinut se pune la limpezit de seara până dimineaţa, într-o încăpere răcoroasă.
  6. Dimineaţa, mustul limpede se trage cu furtunul, punându-se în damigene sau alte vase de fermentare.
  7. Vasele de fermentare nu se umplu până sus, ci se lasă un loc de de fermentare.
  8. Gurile vaselor de fermentare se astupă cu dopuri speciale cu furtun, al căror capete se pun într-un vas cu apă. În acest fel, se asigură eliminarea dioxidului de carbon rezultat din fermentaţie, împiedicându-se, totodată, pătrunderea aerului, care ar altera vinul.

Vinul

  1. După ce se încheie fermentaţia, vasele se umplu ochi cu acelaşi fel de vin.
  2. Dopurile cu furtun se înlocuiesc cu dopuri normale care nu se bat complet, deoarece vinul încă mai elimină dioxid de carbon.
  3. În lunile noiembrie sau decembrie se trage vinul de pe drojdie (primul pritoc).
  4. Vasele în care se pune vinul trebuie umplute până sus, dopurile bătându-se la maximum.
  5. Damigenele sau butoaiele se vor păstra în camere reci (8-12°C) pline ochi.
  6. Dacă nu avem suficient vin pentru a le umple, vinul poate fi trecut în vase mai mici.
  7. În luna martie se face al doilea pritoc, după care vinul se poate trage în sticle.
  8. Dacă vinul se păstrează în sticle cu dop de plută, acestea vor fi păstrate la rece, înclinate, pentru ca dopul să se păstreze umed, iar intrarea aerului să fie împiedicată.