Cum se face vinul alb de casă

Mustul

 1. Se folosesc struguri albi de calitate, bine copţi.
 2. Strugurii se iau unul câte unul, îndepărtându-se de pe ciorchini toate boabele stricate sau uscate.
 3. Strugurii se dau la teasc cu tot cu ciorchini.
 4. Dacă se foloseşte zdrobitoarea cu valţuri, mustuiala obţinută se stoarce cu o presă sau prin alte mijloace.
 5. Mustul obţinut se pune la limpezit de seara până dimineaţa, într-o încăpere răcoroasă.
 6. Dimineaţa, mustul limpede se trage cu furtunul, punându-se în damigene sau alte vase de fermentare.
 7. Vasele de fermentare nu se umplu până sus, ci se lasă un loc de de fermentare.
 8. Gurile vaselor de fermentare se astupă cu dopuri speciale cu furtun, al căror capete se pun într-un vas cu apă. În acest fel, se asigură eliminarea dioxidului de carbon rezultat din fermentaţie, împiedicându-se, totodată, pătrunderea aerului, care ar altera vinul.

Vinul

 1. După ce se încheie fermentaţia, vasele se umplu ochi cu acelaşi fel de vin.
 2. Dopurile cu furtun se înlocuiesc cu dopuri normale care nu se bat complet, deoarece vinul încă mai elimină dioxid de carbon.
 3. În lunile noiembrie sau decembrie se trage vinul de pe drojdie (primul pritoc).
 4. Vasele în care se pune vinul trebuie umplute până sus, dopurile bătându-se la maximum.
 5. Damigenele sau butoaiele se vor păstra în camere reci (8-12°C) pline ochi.
 6. Dacă nu avem suficient vin pentru a le umple, vinul poate fi trecut în vase mai mici.
 7. O altă soluţie pentru a umple golul din butoaie, când nu aveţi suficient vin pentru a le umple ochi, e să puneţi pietre curate, iar în damigene pietre de dimensiuni mai mici, curate, sau alte obiecte din materiale inerte, inoxidabile.
 8. În luna martie se face al doilea pritoc, după care vinul se poate trage în sticle.
 9. Dacă vinul se păstrează în sticle cu dop de plută, acestea vor fi păstrate la rece, înclinate, pentru ca dopul să se păstreze umed, iar intrarea aerului să fie împiedicată.

Comentarii

Eu am procedat in felul urmator: am ales boabele sanatoase, am dat prin zdrobitor ciorchinele, apoi in zeama rezultata am inceput sa elimin ciorcinii si sa storc la mana (neavand teasc). Zeama rezultata, fara coji am introdus-o direct in damigeana de stigla prin strecurare. Am umplut-o cam 75%, i-am pus dop cu furtun iar capatul celalalt introdus in sticla cu apa. Boasca rezultata am bagat-o intr-un butoi curat pentru o eventuala completare si poate ulterior un vin de mana a doua. Intentionez sa las damigenele obtinute un timp sa fiarba si sa decanteze dupa care cam la 1 luna sa pritocesc in alte damigene. E corect ce fac sau voi avea surprize? Multumesc.

NU prea este pentru ca aceea boasca va incepe sa fiarba si dak va sta la caldura prea mult timp se va acri vinul...doar tuica se mai poate face din ea...era mai bine, sa lasati struguri zdrobiti cam 2 saptamani intr-un butoi si dupa aceea sa il trageti in damigeana, astfel boabele de strugure vor pluti deasupra vinului si il veti putea trage cu furtunul fara probleme si va fi si mult mai limpede....trebuie sa stea din fiert si dupa aceea sa il pritociti.....

Buna ziua, intrebarea mea este ca nu sa vb.deloc de dulceata mustului, pentru a obine un vin demisec din struguri din zona ardealului cu o densitate de 15 unitati cit zahar ar mai fi necesar pentru a respecta corect reteta? Va multumesc.

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular