Maioneză de ouă adevărate
Maioneză de ouă adevărate
Cum se face maioneza adevărată

Ingredinte pentru o porţie

  • gălbenuşurile a 2 ouă fierte tari
  • gălbenuşurile a 1-2 ouă crude
  • aprox. 250ml unei de floarea soarelui
  • un vârf de linguriţă de sare
  • 2-3 linguri de muştar de bună calitate

Mod de preparare

  1. Gălbenuşurile ouălor fierte se trec printr-o strecurătoare (se prezează cu o lingură pe margini).
  2. Se adaugă gălbenuşurile crude, bine separate de albuş.
  3. Se adaugă sarea.
  4. Se amestecă cu calm, cu o mişcare constantă, în sensul acelor de ceasornic.
  5. Amestecarea se face cu o lingură de lemn.
  6. Se adaugă, din timp în timp, câte un pic de ulei. Se adaugă de fiecare dată ce doza precedentă a fost în corporată.

Maioneza s-a tăiat

  1. Cel mai frecvent accident la prepararea maionezei este „tăierea”, adică precipitarea conţinutului şi pierderea omogenităţii cremoase.
  2. Maioneza tăiată se poate corecta prin adăugarea de muştar sau zeamă de lămâile.

Mici secrete

  1. Consistenţa şi gustul maionezei pot fi modificate prin dozarea diferită a ingredientelor.
  2. O maioneză mai uşoară conţine mai multe ouă, mai puţin ulei şi mai multă zeamă de lămâie.
  3. O maioneză consistentă conţine mai puține ouă şi ceva mai mult ulei.
  4. Dacă puneţi acelaşi număr de gălbenuşuri crude sau chiar cu unul în plus, maioneza va avea un gust mai proaspăt, fructos.
  5. Încercaţi să variaţi uşor reţeta. Veţi observa singuri care sunt diferenţele.
  6. Pentru cantităţi mai mari de maioneză, creşteţi cantităţile de ingrediente, dar păstraţi proporţiile.

Alte articole despre: