Fața nevăzută a pomilor ieftini
  1. Până de curând, pomii din supermarket erau aduși din import, din țări în care agricultura este puternic susținută de stat, și comercializați la un preț foarte convenabil. „Ce chilipir!” au spus mulți, impresionați de etichetele colorate, dar prea puțin interesați de cerințele de mediu necesare speciei și soiului achiziționat.
  2. Pomii din import, neaclimatizați, cel mai adesea, eșuează din primul an, asta dacă reușesc să se prindă. Asta nu se întâmplă doar în cazul hibrizilor cu cerințe speciale, foarte clare, dar chiar și în cazul soiurilor care la noi se descurcă bine-mersi. Specificul climei în care au fost produși + condițiile artificiale în care au fost crescuți + stresul suferit la transport + eventualele variații de temperatură din interiorul supermarketului și exterior pot fi elemente fatale pentru un pom.
  3. Atenție la muguri! La manipulare, mugurii pomilor sunt deseori deteriorați. Un pom fără muguri mai poate fi folosit doar ca nuielușă de Sfântul Nicolae.
  4. Pomii produși la noi în țară (atunci când nu sunt aduși din import și vânduți cu etichetă românească) le dăm ceva mai mult credit. Totuși, și aici ar trebui să știți unele lucruri.
  5. Pentru a mări perioada de vânzare, mulți producători recurg la desfrunzirea chimică a pomilor pentru a-i putea scoate la comercializare cât mai repede. Așa se explică pomii din supermarket la 1 octombrie, când afară copacii sunt încă plini de frunze.
  6. Această operațiune ascunde două pericole. Primul – făcută neprofesionist, desfrunzirea chimică poate dăuna grav mugurilor (am spus mai sus ce înseamnă asta). Al doilea – un pom desfrunzit la sfârșitul lui septembrie, plimbat prin supermarket 2-3 săptămâni, dus acasă și plantat, dacă mai are și neșansa unei toamne lungi, complet derutat de ceea ce i se întâmplă, poate încerca să înfrunzească. Venirea gerului după ce mugurii au început să se deschidă, a ucis pomul.
  7. Ca o concluzie, cumpărați pomi de calitate aclimatizați, produși la noi în țară, de preferință direct de la producător. Cumpărați pomi care arată sănătos, cu mugurii intacți. Dacă-i cumpărați toamna faceți-o după ce natura a intrat în repaos.

Atenționări și ponturi

  • Chiar dacă cei mai mulți se bucură ca pomul să fie cât mai înalt și ramificat, dumneavoastră fiți inteligent și urmăriți ca cei 80 de cm de tulpină (de la rădăcină în sus) să arate bine și să prezinte muguri sănătoși.
  • Primăvara, pomul va trebui scurtat la 70-80 cm, pentru că nimeni nu-și dorește în curte un pom cu o tulpină de un metru jumătate!
  • Rețineți că atunci când faceți o investiție într-un pom, prețul ar trebui luat ultimul în calcul. Cât mai contează o diferență de 5 lei după un an sau doi? Sau ce-ați economisit când ați cumpărat material prost, iar pomul se dovedește neviabil. În acest caz, cea mai mare pierdere este de timp, pe care nu-l mai puteți recupera niciodată.
  • Cumpărați, așadar, inteligent!