Cum se plantează pomii fructiferi
1. Săparea gropii
1. Săparea gropii
2. Fasonarea rădăcinilor
2. Fasonarea rădăcinilor
3. Fixarea nivelului de plantare
3. Fixarea nivelului de plantare
4. Rădăcinile trebuie așezate comfortabil pe mușuroiul de pe fundul gropii.
4. Rădăcinile trebuie așezate comfortabil pe mușuroiul de pe fundul gropii.
5. Tasarea pământului în jurul rădăcinilor
5. Tasarea pământului în jurul rădăcinilor
6. Copca pentru udare
6. Copca pentru udare
7. După plantare, udați cu generozitate.
7. După plantare, udați cu generozitate.
8. Fasonarea ramurilor (pomul din imagine este piersic)
8. Fasonarea ramurilor (pomul din imagine este piersic)
9. Mușuroirea
9. Mușuroirea

Săpatul gropilor. Ideal este ca gropile să fie săpate cu câteva luni înaintea plantării. Acest lucru favorizează o sterilizare a locului unde va fi plantat pomul. De pildă, pentru plantarea de toamnă, literatura de specialitate recomandă ca gropile să fie săpate din luna august, iar pentru plantările de primăvară, gropile să fie săpate în ferestrele iernii.

Dimensiunea gropilor e bine să fie cât mai mare, cu laturi de 1-1,5 metri la suprafață și 60-80 cm adâncime. Această lucrare conduce la afânarea solului, un ajutor deosebit pentru dezvoltarea rădăcinilor, mai ales în cazul terenurilor tasate. La săparea gropii trebuie să așezați pământul din partea superioară de o parte a gropii, iar cel de la fund pe cealaltă parte. Aflați mai încolo de ce.

Plantarea pomilor este lucrarea prin care pomii obținuți în pepinieră sunt mutați la locul definititv. Plantarea se poate face în trei perioade, și anume: toamna, în „ferestrele iernii” (în zilele călduțe, când se poate lucra terenul) și primăvara devreme.

Pregătirea pomilor pentru plantare începe cu fasonarea rădăcinilor, adică înlăturarea porțiunilor vătămate și înnoirea sau netezirea rănilor de pe rădăcinile mai groase de 3-4 mm. Rădăcinile mai subțiri de 3 mm se scurtează la 7-8 cm, dacă sunt vii, sau se suprimă de la bază dacă sunt uscate. A nu se înțelege că prin fasonare se urmărește într-adins scurtarea rădăcinilor! Dimpotrivă, se urmărește menținerea unui sistem radicular cât mai bogat și mai sănătos.

În cazul pomilor cumpărați prin curier, se recomandă scoaterea lor imediată din ambalaj și, înainte de plantare, să-i țineți cu rădăcinile într-un vas cu apă 1-2 ore, pentru rehidratare.

Din acest moment, puteți trece la plantarea propriu-zisă, urmând pașii următori:

 1. Înaintea așezării în groapă pomul trebuie mocirlit, adică înmuiat într-un amestec de apă, balegă proaspătă de vacă și pământ (de preferință galben), în proporții egale. Acestă operație este importantă pentru că stratul de mocirlă asigură o mai mare umiditate în jurul rădăcinilor, realizează o mai bună aderență cu solul și stimulează vindecarea rănilor.
 2. Nivelul pomului la plantare trebuie să fie aproximativ același cu cel din pepinieră, adică punctul de altoire trebuie să se situeze la nivelul solului sau cu 2-3 cm deasupra.
 3. Pentru realizarea nivelului de plantare vă puteți folosi de o șipcă așezată pe malurile gropii.
 4. Pomul se așează cu punctul de altoire orientat spre nord.
 5. Rădăcinile trebuie să se așeze confortabil (nu îndoite, forțate, răsucite cu vârful în sus), pe un mușuroi de pâmânt, cu ajutorul căruia reglați adâncimea de plantare.
 6. Dacă pomul nu este suficient de viguros, puteți așeza la 10 cm, paralel cu pomul, un tutore, și să-i uniți la finalul plantării cu o legătură care să nu stranguleze pomul.
 7. Așezați pâmântul din partea superioară a gropii la fund, astfel încât cel de pe fundul gropii să fie așezat la suprafață.
 8. Pe măsură ce adăugați pământ, tasați cu fermitate, însă cu atenție să nu rupeți rădăcinile!
 9. La final, faceți o copcă în jurul pomului și udați din abundență. Repetați udarea de câte ori este nevoie, mai ales primăvara și în caz de secetă.
 10. După udare, în cazul plantării de toamnă se ridică la baza tulpinii un mușuroi de pâmânt de 30-40cm, cu rolul de a proteja rădăcinile de îngheț.
 11. Pomii sub formă de vargă trebuie scurtați la 70-80cm (care va fi înălțimea tulpinii pomului adult). Dacă prezintă ramificații, pomii trebuie, de asemena, fasonați. (Pomii expediați de noi prin curier au rădăcinile și tulpinile deja fasonate.)

 12. Și, foarte important, dacă există riscul atacului de rozătoare (șoareci, iepuri) protejați pomii învelindu-i cu rafie sau alte materiale ce pot asigura protecție.
Greșeli frecvente
 

Cu ocazia plantării se pot face numerose greșeli, dintre care cele mai frecvente sunt următoarele:

 • Plantarea prea adâncă. În acest caz, rădăcinile sunt lipsite de aer și căldură, pomii pornesc greu în vegetație primăvara, iar lăstarii nu pornesc în creștere, apărând în schimb niște rozete mici de frunze.
 • Plantarea mai la suprafață poate provoca uscarea pomului în condiții de secetă, deoarece rădăcinile sunt aduse prea la suprafață.
 • Lipsa de contact a rădăcinilor cu pământul favorizează apariția golurilor unde fie se pot dezvolta mucegaiuri periculoase, fie pătrunde iarna aerul rece, provocând degerături.
 • Adăugarea de bălegar la plantare. Este o altă greșeală destul de frecventă, confundată, probabil, cu mocirlirea, ce conduce la arderea rădăcinilor și uscarea pomului.
 • Adăugarea de îngrășământ pe bază de azot la plantare este o altă greșeală, provocând, de asemenea, arsuri pe rădăcină. Dacă pământul este sărac, puteți adăuga mraniță, adică gunoi de grajd bine fermentat (vechi de minim 3-5 ani).

Foarte important!

 1. Plantarea este cu adevărat reuşită atunci când se folosesc pomi de calitate!
 2. Plantaţi întotdeauna pomi din surse de încredere, cum ar fi magazinul Zdravăn!

Comentarii

Imi place site-ul dvs.Unde pot să gust mere autohtone din soiul Fuji,interesantă prezentarea dvs.Preţul dvs. este peste cel mediu, de fapt cu toate actele pe masă...Nu ştim cum arată puieţii, cît sunt de sănătoşi, liberi de viruşi, mai ales perii şi gutuii.Aveţi Napoca, bravo, dar ce părere aveţi de Conference, Abatele Fetel, Contesa de Paris...Vreau să completez cu păr o zonă adiacentă livezii tinere, greu de luat o decizie.Soiul de vară Napoca de la Cluj l+am testat cu succes în cultură,e rezistent la boli,bune pere.În rest,greu de luat o decizie,ştiinţă nu glumă...Cure nu rezistă la ger, e foarte pretenţios. Nu ştiu Williams alb dacă rezistă la ger, foc bacterian.Aş fi încântată să mă contactaţi.Succes!

Imi cer scuze ,ca va raspund asa de tarziu,dar abia acum am citit si eu pe aici;Da,Wiliamsul alb,dar si cel rosu sunt niste soiuri minunate de pere,am si eu in livada,daca ar fi dupa mine,as inlocui toti perii numai cu Wiliams,dar,din diferite motive nu se poate;lasand gluma la o parte,la mine(zona Clujului,Transilvania),merge foarte bine,nu este nici prea sensibil si nici prea pretentios.Bineinteles,lucrarile de intretinere,de taiere,stropire,fertilizare trebuiesc efectuate intocmai si la timp.La mine in iarna trecuta a fost si -22*C,si a rezistat,foc bacterian n-am avut(si nici nu-mi dosesc!),asa ca nu stiu ce sa zic,in orice caz trebuiesc facute stropiri pt. a preveni aparitia focului bacterian,cu substanta numita Alcupral 5o PU,in perioada de vegetatie,in concentratie de 0,2-0,3%.,iar in per.de repaus vegetativ,cu sol.de sulfat de cupru(piatra vanata),in concentratie de 1-2%.Mult succes.

Buna seara,am primit coletul cu puietii, urmeaza maine plantarea. Va multumesc si daca v-a fi cazul o sa va mai deranjez cu intrebari.O seara buna.

Ne bucurăm că totul a decurs bine. Cât privește întreținerea, noi vă vom informa/atenționa periodic cu privire la lucrările pe care trebuie să le aveți în vedere. În plus, ne puteți contacta oricând, prin intermediul secțiunii dumneavoastră de client, pentru a primi sfaturi personalizate.

Sunt placut impresionata .Marfa calitatea I-a . Totul s-a desfasurat perfect. Cu siguranta am gasit un furnizor de mare incredere, mai mult, am gasit si-un indrumator de incredere. Va multumesc . Cu respect LG

Mulțumim și noi frumos pentru aprecieri!

se adauga gunoi la plantare , si peste 10kg, si se adauga si complex, numai sa nu atinga radacinile

E adevărat, la plantare se poate adăuga mraniță (nu gunoi de grajd!) și îngrășământ complex, însă riscurile sunt cu mult mai mari decât beneficiile. Mranița, în perioada comunistă, se obținea în 10 ani, cu o tehnologie bine controlată. Dacă s-ar adăuga gunoi nefermentat de grajd, chiar fără a atinge rădăcinile, cum spuneți, la prima ploaie s-ar crea o supă acidă care distruge toți perișorii absorbanți de pe rădăcini. În această situație, în cel mai fericit caz, ne alegem cu un pom debilitat, compromis. Noi recomandăm intervenția cu îngrășăminte (de preferat gunoi de grajd) după al treilea an de la plantare.

printeaza pag asta ca f utila

am avut un mar ionatan dupa cati-va ani mi l-a distrus un paianjen nu stiu exact dar our si simpli a patruns in coaja i-a facut rani l-am stropit cu tot felul de substante dela magazinele de specialitate dae in zadar in final l-am taiat am pus un pui va intreb ce ce trebue sa-i fac pentru intretinere? va multumesc.

La musuroirea peste iarna se acopera altoiul?

Da, se acoperă. De fapt, acesta este şi rostul muşuroiului, de a proteja punctul de altoire.

VA MULTUMESC PENTRU SFATURI ASA VOI FACE DE ACUM IN VIITOR !!!!AM SA VA POSTEZ PE SAITUL MEU

Radacinile se fasoneaza si se mocirlesc. Pomii se planteaza la colet! (granita intre radacina si tulpina) Nici mai sus nici mai adanc! Apoi se formeaza tulpina gatul si viitoarea coroana. Apoi muncesti tot anul in livada; nu vi dupa 5 ani si intrebi: "da' pomu' meu de ce nu vace poame?"

Buna ziua, v-a ruga tare sa ma ajutati cu un sfat, am un cires si un cais in curte, totul ok pana in momentul in care am efectuat lucrari de reparatii la scurgere si ape sub pamant, langa cires si I-am rupt 2 radacini mai groase si cateva mai subtiri, probabil cam 1-4 din radacini au fost miscate in rest, iar in cateva zile s-au uscat frunzele. Pomul e f vechi si f inalt, cam 6-7 m , daca nu mai bine. e posibil sa se usuce de tot, sau mai am vreo speranta ca in primavera va inflori iar ?

Atentie ! Musuroiul pe tulpina e foarte periculos pentru pom daca nu-l desfaceti primavara . Compromite scoarta pomului . ! Punctul de altoire sa ramana afara si eventualii lastari de la port altoi trebuie eradicati. Nu numai ingrijirea pomilor da rezultate bune ! Trebuie sa vrea si Al De Sus cu un climat corespunzator conditie obligatorie dar nu suficienta ! Si apoi nu uitati : O livada frumoasa da sanatate proprietarului ! Daca aveti o livada mica pana in 2000 mp nu respectati geometria plantarii ! O livada sa fie ca un parc ,cu plantare aleatorie , cu iarba cosita des si cu sapatura numai in jurul pomului -proiectia coroanei la sol . A bon entendeur salut ! Serban

Buna ziua, Am cumparat in noiembrie 11 pomi fructiferi ambalati de la supermarket, dar nu am reusit sa ii plantam pana acum datorita faptului ca suntem inca in constructie cu casa si nu este eliberat terenul de materiale. Radacinile sunt ambalate in rumegus si invelite cu plastic. Ce putem face acum? Sa ii plantam provizoriu in niste recipiente si sa ii replantam in curte la primavara? Multumesc

Buna,as avea si eu nevoie de cateva sfaturi daca binevoiti sa imi spuneti.in primul rand as vrea sa imi spuneti la ce distanta se planteaza si daca trebuie sa mai pun leva ingrasamant la ei cand ii plantez.as mai vrea sa stiu daca acum ii o perioada buna pt a planta.multumesc

in ce perioada incepe vegetatia la parul Kaiser.Anul trecut a avut un atac de ..focul bacterian..

foarte interesant

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular