Cum îngrijim mușcatele
  1. Muşcatele (sau Pelargonium) pot fi cultivate atât în grădină, cât şi în ghivece şi jardiniere. Diferenţa de principiu ar fi aceea că speciile cultivate în grădină sunt, de regulă, mai mari. Dar dacă puneţi specii pitice în grădină şi specii cu talie mare în ghivece, nu-i mare grozăvie, pentru că cele pitice, datorită lărgimii, vor creşte mai mari, iar cele înalte, datorită strâmtorării, nu vor mai creşte la fel ca în grădină.
  2. În continuare ne vom referi cum să aveţi grijă de muşcatele din ghiveci, pentru că, în cazul celor din grădină, este mai simplu. Muşcatele din ghivece trebuie scoase afară primăvara, însă după ce a trecut pericolul brumelor, adică pe la mijlocul lui aprilie sau, mai sigur, la începutul lui mai.
  3. Ghivecele sau jardinierele trebuie ţinute la lumină intensă, rezistând foarte bine chiar şi în soare direct.
  4. Trebuie udate de 2-3 ori pe săptămână, în funcţie de cât de repede se usucă substratul. Trebuie să ţineţi cont de faptul că, deşi trebuie menţinut reavăn pământul, asta nu înseamnă că trebuie să le înecaţi. Muşcatele nu sunt plante de baltă!
  5. O regulă care se aplică tuturor plantelor: mușcatele nu trebuie udate în timpul arşiţei, pentru că le veţi arde. Ideal este să le udaţi dimineaţa sau seara târziu, pentru a le scuti de stresul termic.
  6. Evitați contactul apei cu florile, deoarece apa le deteriorează.
  7. Din aprilie până în septembrie administrați un îngrăşământ lichid, respectând dozele indicate. Există, în comerţ, chiar îngrăşământ special pentru muşcate, dar dacă nu găsiţi, puteţi cumpăra îngrăşământ pentru plante cu flori, fiind şi acesta foarte bun.
  8. Toamna, înainte de îngheţ, plantele mari, viguroase, trebuie duse în casă, în camere răcoroase, cât mai apropiate de fereastră. Iarna, muşcatele trebuie udate maxim o dată pe lună sau chiar mai rar. Să nu vă fie milă de ele, pentru că lor aşa le place! Acest tratament din timpul iernii garantează o înflorire abundentă şi timpurie în anul care urmează.
  9. De pe la sfârşitul lui februarie începeţi să udaţi planta (2 ori pe săptămână), pentru a stimula intrarea în vegetaţie. Totodată, tăiaţi ramurile bătrâne la 3 ochiuri, pentru a favoriza îndesirea ramurilor.

Avertizări și ponturi

  • Dacă vă trece prin minte să le ţineţi peste iarnă în pivniță, părăsiţi gândul! Datorită lipsei luminii, cât şi umidităţii ridicate vor putrezi până în primăvară.

Comentarii

eu tin muscatele in beci de 15 ani,niciodata nu s-a intimplat sa pierd vreuna! si vreu sa spun ca le ud f.rar,cind imi aduc aminte (cam de doua ori pe iarna).Primavara le scot din beci si le tund scurt,cam 10 cm si infloresc intruna pina da zapada,toamna tirziu.Beciul meu nu este f.luminos ba dimpotriva as spuna,dar este umed.Atunci cind le tund tijele mai viguroase le pun direct in pamint si le inmultesc,vor inflori sigur in cursul verii!

Eu tin muscatele in beci de 15 ani si nu am pierdut nici una.Beciul meu nu este luminos dar este umed.Nu le ud in beci decit de doua ori pe iarna,primavara le tai scurt,le las cam de 15 cm,si infloresc o minune toata vara.Tjele care sint viguroase,atunci cind le scurtez le pun direct in pamint si se prind absolut toate.Cred ca muscatele romanesti nu sint deloc pretentioase,se inmultesc f.usor si sint o minune.Eu am din cele rosii care infloresc pina toamna tirziu,cind le bag in beci au inca o multime de flori.

bună ziua,eu locuesc la bloc și am 2 apartamenrte pe același palier unul la sud altul la nord,țin mușcatele iarna la sud pregătesc jardinierele în octob.odată la 2 ani schimb pămîntul le scurtez rădăcinile ,tai lăstarii le sccurtez am o frumusețe de mușcate toată lumea se miră de ele sînt pline de flori,de cînd dă căldura le scot afară la geam.

Buna ziua, Ioana! Puteti sa-mi spuneti, va rog, daca iarna tineti muscatele la lumina? Caldura din apartament nu le deranjeaza? Oare cand exact schimbati pamantul si scurtati plantele, toamna sau primavara? Am cateva jardiniere de muscate foarte frumoase, pe care vara le tin la soare, in balcon, iar iarna as putea sa le pun in pivnita, insa ma tem sa nu inghete (stau in Canada, aici... e mult mai frig iarna decat la noi). Ma gandesc asadar sa le tin in apartament, am un hol lung, nu prea luminos, dar nici prea intunecos, cred ca ar "hiberna" bine acolo, insa nu stiu daca trebuie sa le tai acum sau in primavara. Unele dintre ele au inca boboci si sunt inflorite... Multumesc anticipat, Raluca

Eu in fiecare toamna imi pastrez o jardiniera cu muscate si le tin intr-o camera , mai racoroasa unde nu fac caldura dar sa fie la fereastra ,iarna le ud rar si cu putina apa in luna martie tai crengutele care au crescut si le inmultesc le tai oblic si am grija sa bag codita cu un mugure doua in pamint,crengutele sa nu fie prea mari si sa nu fie espuse la soare pina cind vezi ca s-au prins si incepe sa le creasca frunzulite. Cu stima Florentina

Ce pamant e bun ptr.muscate?De cate ori am cumparat muscate erau forte frumoase dar dupa vreo cateva zile incep sa se ingalbeneasca frunzele, chiar si bobocii.

pot să vă ofer lăstari de trandafir chinezesc culoare roșie și oranj, precum și mușcate de 8 culori. veniți la Chișinău

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular