De ce-şi merită coacăzul locul în grădină
  1. Coacăzele conduc topul celor mai bogate fructe în vitamina C, cu 177 mg/ 100g fructe. Pe lângă aceasta mai conţinând şi alte componente importante: protide, glucide, acizi organici, tanin, flavone, potasiu, magneziu, fosfor etc.
  2. Fructele sunt excelente consumate proaspăt, dar şi folosite pentru prepararea sucurilor, siropurilor, lichiorurilor, dulceţii, marmeladei şi, nu în ultimul rând a vinului tonic.
  3. Din fructe, frunze şi ramuri se prepară ceai cu efecte calmante şi medicamente pentru afecţiuni gastrointestinale, reumatismale, gută, artrită, diaree şi afecţiuni cardiace.
  4. Consumul coacăzelor negre este recomandat pentru tratarea anginei.
  5. Cura de coacăze dă rezultate foarte bune în scorbut, surmenaj, oboseală cronică etc.
  6. Frunzele de coacăz negru se utilizează pentru diminuarea efectului înţepăturilor de insecte, prin frecarea zonei înţepate cu frunze strivite.
  7. Coacăzul negru este considerat de secole „fructul longevităţii”.