1. Procesul de altoire a trandafirului durează 3 ani.
 2. În primăvara primului an se seamănă semințele de măceș.
 3. În al doilea an, în lunile iulie-august, când plantele au ajuns să depășească grosimea unui creion, se toaletează planta, lăsând doar o singură ramură, de preferat cea mai viguroasă.
 4. Se dezgolește coletul (partea maronie a tulpinii, de deasupra rădăcinii).
 5. Se recoltează un lăstar viguros din varietatea pe care doriți să o înmulțiți, după încheierea ciclului de înflorire. Îndepărtați frunzele, lăsând o porțiune scurtă din pețiol.
 6. Cu un cuțit special de altoit, se realizează o incizie în formă de „T” în colet, lărgind cu atenție marginile tăieturii verticale.
 7. Din ramura recoltată prelevați cu ajutorul cuțitului de altoit un ochi (grefă) de 2 cm, având la mijloc mugurele aflat la baza pețiolului.
 8. Îndepărtați din ochiul obținut fâșia lemnoasă, de culoare albă.
 9. „Coaja” obținută se introduce în locașul făcut pe colet, apăsând-o în jos, cu delicatețe, până la fixare.
 10. Imediat ochiul se fixează cu rafie sau cu folie specială, lăsând descoperit doar mugurele de la baza pețiolului grefei.
 11. În lunile februarie-martie ale celui de-al treilea an, dacă altoirea a fost reușită, ochiul va avea culoarea verde. (Dacă altoirea nu a reușit, ochiul va avea culoarea brun închis.)
 12. Partea de deasupra altoiului se îndepărtează prin tăiere cu foarfecele. Planta rezultată va avea toate caracteristicile celei de la care a fost recoltat lăstarul de unde s-a prelevat grefa.

Ponturi și atenționări

 • Altoirea nu este o operație simplă, fiind rezervată, în principiu, profesioniștilor. Chiar dacă nu veți avea rata de succes a altoitorilor de profesie, merită să încercați.
 • Incizia în colet, prelevarea grefei și plasarea ei în incizie trebuie să se facă în cel mai scurt timp.

 

Cum se altoiesc trandafirii
Cum se altoiesc trandafirii

Comentarii

Altoirea in ochi se face obligatoriu numai in zona coletului ,sau se poate si mai sus pe tulpina?

Mai sus, pe tulpină, se face altoirea în trunchi.

am un mandarin de 6 ani nu a inflorit niciodata ce e de facut ....multumesc

Simplu,i-l altoiti.

Doresc inlocuirea unei livezi vechi din 1994 de meri cu una de gutui. De unde pot procura puietii si vreau sa-mi amenajez curtea cu foarte multi trandafiri. De unde pot achizitiona trandafiri care sa corespunda pozei pe care o cumperi. Multumesc

Daca faci altoirea in zona coletului, nu mai apar lastari de maces..,daca o faci ceva mai sus,o sa apara anual acesti lastari, am patit-o si eu...! Cu un cutit bine ascutit ii indepartezi de langa tulpina!

Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular