Cuib de viespi
Cuib de viespi

Când sunt benefice

  1. Pe timpul verii, viespile vânează intens insecte dăunătoare (afide, omizi, alte larve) cu care își hrănesc larvele proprii.
  2. În acest mod, contribuie la limitarea numărului de dăunători, ceea ce e în avantajul grădinilor, viilor și livezilor.

Când sunt dăunătoare

  1. În prima parte a verii, viespile sunt aproape invizibile. Spre toamnă devin tot mai prezente în locurile unde găsesc o sursă de zahăr.
  2. Explicația e următoarea: în prima parte a verii, viespile adulte hrănesc larvele cu afide, omizi, larve și alte „cărnuri”, iar larvele oferă la schimb excrementele, foarte dulci și hrănitoare. După ce larvele devin adulți (un cuib putând ajunge la câteva mii de indivizi), sursa internă de hrană dispare și, atunci, este necesară orientarea spre alte surse de hrană.
  3. Din acest motiv, de prin luna august, viespile atacă puternic fructele dulci, începând cu strugurii de masă, continuând cu strugurii de vin, prunele, merele, perele etc.
  4. În această situație, în funcție de cât de agresiv e atacul și de cât de milos e proprietarul grădinii/ viei/ livezii, se poate apela la o măsură de limitare a daunelor ori de eradicare a viespilor

Când sunt periculoase

  1. Prezența unui cuib de viespi pe lângă casă e un pericol care nu trebuie neglijat.
  2. De pildă, un cuib de viespi deranjat de un copil poate duce la o tragedie. Câteva înțepături de viespe la o persoană sănătoasă sunt suficiente pentru a provoca decesul. La persoanele alergice și una este de ajuns.
  3. Mutarea cuiburilor fiind imposibilă, cu regret, viespile trebuie eradicate fără întârziere, chiar și cu insecticid.
  4. Păstrarea unui cuib de viespi într-o zonă circulată de oameni, de copii ori de animale poate fi o dovadă de iresponsabilitate.