Ce este rotaţia culturilor şi de ce e importantă?

Această tehnică e aplicată de multe sute de ani şi e cea mai simplă, necostisitoare şi ecologică metodă de prevenire a bolilor şi dăunătorilor în grădini. Dar şi metoda cea mai inteligentă prin care se evită dezechilibrarea compoziţiei solului, fapt care garantează recolte bogate.

Problema dăunătorilor
  1. Rotaţia culturilor se bazează pe următoarea realitate din lumea plantelor: fiecare dăunător este legat de o plantă gazdă.
  2. La sfârşitul toamnei, atât microorganismele care provoacă bolile, cât şi dăunătorii, se „refugiază” în sol şi în resturile vegetale, unde rezistă peste iarnă.
  3. Dacă în anul următor vom plasa pe aceeaşi suprafaţă aceeaşi cultură ca în anul precedent, daunele vor fi considerabil mai mari, deoarece micrororganismele şi dăunătorii sunt prezenţi, evident, în număr mai mare decât în primul an de cultură, când a survenit infecţia. Şi tot aşa, dacă se cultivă aceleaşi plante şi în anii următori, până se ajunge la imposibilitatea de a obţine recolte.
  4. Un caz relevant este boala numită piticirea ardeilor, care e provocată de un virus şi se manifestă întotdeauna acolo unde se practică monocultura de ardei, pentru mai mulţi ani consecutivi.
Problema echilibrului mineral al solului
  1. Fiecare specie are nevoi minerale diferite, determinate de un metabolism specific.
  2. Din acest motiv, fiecare specie va absorbi preferenţial din sol anumite elemente.
  3. Monocultura (aceeaşi specie cultivată pe acelaşi teren mai mulţi ani la rând) conduce la grave dezechilibre de sol. Drept efect, plantele nu se vor mai dezvolta corespunzător şi vor fi mult mai vulnerabile la boli şi dăunători.

Concluzie

  1. În grădina de legume niciodată nu vom cultiva pe acelaşi sol, în ani consecutivi, specii înrudite sau cunoscute ca având boli şi dăunători comuni.
  2. Este foarte importantă igiena grădinii. Toamna, terenul ce urmează a fi cultivat în anul următor, trebuie perfect cutăţat, iar resturile vegetale adunate (mai ales cele care prezintă afectări de pe urma bolilor şi dăunătorilor) şi distruse prin ardere.