De ce crapă gutuile?

Cum se întâmplă

  1. Crăparea gutuilor este un fenomen destul de rar, care apare numai în anumite situații.
  2. Fenomenul crăpării gutuilor se produce din cauza ploilor care cad atunci când fructele sunt foarte aproape coapte.
  3. Supraalimentarea bruscă cu apă a celulelor fructelor creează o presiune ridicată în pulpă, iar crăparea este consecința 
  4. Dacă ploile urmează după o perioadă de secetă, în care pomul nu a primit suficientă apă, crăparea devine și mai probabilă.

Ce e de făcut 

  1. Dacă după crăparea gutuilor vremea umedă continuă, stricarea fructelor devine foarte probabilă.
  2. Dacă după crăpare vremea se încălzește, se poate produce cicatrizarea naturală a fructelor.
  3. Pentru a preveni îmbolnăvirea fructelor, acolo unde este cazul, se poate face un tratament împotriva moniliozei fructelor (Dithane etc.).
  4. Dacă e vorba de puține fructe și dacă este posibil, un remediu bio presupune pudrarea crăpăturilor cu praf de cărbune de grătar.
  5. Oricum, după recoltate, se recomandă valorificarea gutuilor avariate, la păstrare alegându-se fructele sănătoase, intacte.