Avantajele nebănuite ale grădinii de legume
Avantajele nebănuite ale grădinii de legume
Avantajele nebănuite ale grădinii de legume

Legumele din grădină sunt mai gustoase. Legumele crescute în sezon, mai ales dacă sunt obţinute din soiuri indigene, „bătrâneşti”, au un gust formidabil. Dacă trăiţi de multă vreme la oraş şi mâncaţi numai din supermarket, după ce veţi lua o roşie din grădină şi o veţi gusta veţi exclama: „Deci asta e gustul unei roşii adevărate!”.

Legumele din grădină vă păstrează sănătatea. Comparaţi legumele din grădină, nechimizate, crescute pe sol, culese şi consumate imediat, cu cele din supermarket, crescute pe substrat artificial, pline de pesticide, sărăcite nutritiv şi, pe deasupra iradiate, ajungând în farfuria dumneavoastră după săptămâni, chiar luni. Mai este ceva de adăugat?

Experimentaţi diversitatea gusturilor. Cultivaţi soiuri diferite de legume. Veţi remarca uimiţi câte gusturi pot avea roşiile, ardeii, castraveţii. Pentru că oricum nu vă interesează volumul recoltei, vă spunem un secret: de regulă, soiurile care produc puţine legume şi de dimensiuni mai mici, sunt şi mai gustoase.

Grădinăritul vă face un părinte mai bun. Copiilor le place să mănânce legume din grădină, mai ales dacă au contribuit şi ei la cultivarea lor. Lucrând în grădină, copiii de la oraş, rupţi de ritmurile naturii, vor înţelege cum se obţine hrana, că legumele nu cresc pe raftul supermarketurilor. În plus, timpul petrecut împreună cu copiii în grădină este unul de calitate maximă şi o formă inteligentă de a-i desprinde de televizor şi computer.

Economisiţi bani. Nu e vorba neapărat de economii directe, însă tonusul şi sănătatea îmbunătăţite, relaţiile de familie îmbunătăţite, bucuria de a mânca din rodul muncii dumneavoastră valorează, la o atentă judecată, şi bani. Legumele şi fructele din supermarket, din păcate, nu mai înseamnă sănătate.

Munca în grădină vă menţine în formă. E dovedit ştiinţific: oamenii care lucrează pământul nu au depresii. Aliniindu-vă la ritmurile naturii vă curăţiţi mintea. Despre sănătatea fizică, nici nu mai vorbim. După o zi de muncă în grădină, mănânci ca un lup şi dormi ca un urs.

Lucrul în grădină e cool. Nouă ni se pare foarte interesant astăzi să ai pământ sub unghii, chiar dacă ai casă şi maşină scumpe. Nu e formidabil să ştii ce e un hibrid, ce e un soi indigen, ce e lăstărirea, cum obţii roşii mai repede? Astăzi toată lumea este interesată de aceste subiecte, de hrana sănătoasă. Astfel de subiecte pot condimenta chiar şi o negociere unde se discută contracte de mii şi sute de mii de euro.

Casele cu grădină de legume sunt mai frumoase. Ştim că visul ultimilor ani era casa cu gazon, ca în filmele americane. Lucrurile însă s-au schimbat. Gazonul e plictisitor, grădina de legume e o bijuterie pentru casă.