Paste de casă
Paste de casă
Paste de casă
Paste de casă
Paste de casă
Paste de casă

Aluatul

Paste albe

  • 6 ouă (preferabil de la găini de curte);
  • 600g făină;
  • un praf de sare;

Se frământă bine, după care se lasă la frigider pentru 30 minute.

Paste roşii

  • 5 ouă (preferabil de la găini de curte);
  • 600g făină;
  • un praf de sare;
  • 50g pastă de sfeclă roşie.

Sfecla roşie se taie cuburi, se adaugă sarea şi un ou, după care se mixează la blender. Pasta obţinută se amestecă cu făina şi restul de ouă, se frământă bine şi, apoi, se lasă la frigider pentru 30 minute.

Paste verzi

  • 5 ouă (preferabil de la găini de curte);
  • 600g făină;
  • un praf de sare;
  • 50g pastă de busuioc verde, cimbru, pătrunjel şi usturoi.

Pasta de busuioc, cimbru, pătrunjel şi usturoi, obţinuută prin mixarea la blender, se amestecă cu făina şi ouăle, se frământă bine, după care se lasă 30 minute la frigider.

Modelarea

Aluatul se face foaie cu grosimea de 2mm, se pudrează fin cu făină, după care se taie fâşii de lăţimea dorită. Făşiile pot fi obţinute, mai simplu şi de dimensiuni egale, folosind o maşină specială de modelat paste.

Uscarea şi păstrarea

  1. Fâşiile de aluat se usucă timp de 3-4 ore, pe sârme cu diametru de 4-5 mm.
  2. Pentru aceasta puteţi folosi un uscător de rufe, bine curăţat şi sterilizat.
  3. Pastele se mai lasă la uscat, pe o coală de hârtie, 2-3 zile, într-un loc bine aerisit, ferit de soare direct.
  4. Pentru păstrare îndelungată, puteţi folosi pungi de hârtie necerată sau chiar pachete confecţionate din hârtie, de asemenea necerată.
  5. Pungile şi pachetele se depozitează în cămări sau dulapuri uscate, evitând vecinătatea cu produse care emană mirosuri puternice.