Cum şi de ce se ciupesc castraveţii

Tăierea de fructificare (sau ciupirea) este o lucrare care asigură producţii de castraveţi mai mari şi de calitate. Operaţia poate varia, în funcţie de modul de conducere al plantelor, însă principiile sunt aceleaşi:

De ce este necesară ciupirea

  1. Prin ciupire se controlează creşterea plantelor, limitându-se dezvoltarea vegetativă, în favoarea fructelor.
  2. Repetând această operaţie, veţi înţelege care este raportul optim între numărul de castraveţi de pe un rug şi masa foliară.

Cum se procedează

  1. Până la înălţimea de 60-80 cm, se îndepărtează toate fructele şi toţi lăstarii, pentru asigurarea fortificării plantei.
  2. Până la înălţimea de 150-160 cm, lăstarii laterali se ciupesc după un fruct şi 2-3 frunze, iar pe tulpină se lasă 3-4 fructe.
  3. De la 150-160 cm până la 2 m se mai lasă, în funcţie de vigoarea plantei, 3-4 lăstari ciupiţi la 1-2 fructe şi 2-3 frunze, iar pe tulpină se lasă 6-8 fructe.
  4. Pe măsură ce se recoltează fructele de pe tulpină, noii lăstari se ciupesc la 2-3 fructe şi 1-2 frunze.
  5. Când plantele ating limita superioară, pot fi conduse orizontal până întâlnesc plantele vecine, după care se cârnesc, adică se îndepărtează vârful tulpinii principale, pentru a nu mai putea înainta.
Ai votat: None Scor: 4.6 (14 voturi)

Comentarii

Buna tuturor
Am o mica mare problema. De ani de zile nu reusesc sa scap de musculite albe. Va rog cine stie sa ma ajute
multumesc

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.