Nectarinul pitic
Nectarinul pitic
Gardul belgian
Gardul belgian
Mur fără ghimpi
Mur fără ghimpi
Trandafirul Jasmina
Trandafirul Jasmina
Trandafirul Madame Hardy
Trandafirul Madame Hardy
Trandafirul Sympathie
Trandafirul Sympathie
Măr pitic cu coroană aplatizată (palmetă)
Măr pitic cu coroană aplatizată (palmetă)
Tunel fructifer
Tunel fructifer

Pentru o astfel de grădină va trebui să acordați ceva timp, dar mai ales pasiune și imaginație, ca să o mențineți în formă optimă. Dacă veți investi timp și pasiune, în numai 3-5 ani o astfel de grădină poate deveni un mic colț de rai, cu fructe și flori! (Pentru mai multe detalii despre speciile/soiurile menționate mai jos, dați clic pe ele.)

Idei florifere

  1. Când avem o grădină mică, recomandabil e să o dezvoltăm cât mai mult pe verticală. Astfel, dacă ne plac trandafirii, putem opta pentru trandafiri urcători, în special cei cu înflorire abundentă, cum este, de exemplu, Jasmina, Ines SastreSympathieDoctor Jamain sau fabulosul Madame Hardy
  2. La baza trandafirilor urcători puteți planta lavandă. În acest fel, mascați baza tulpinilor trandafirilor urcători care, de regulă, sunt golașe 30-40 cm. Nu mai spunem că efectul vizual și olfactiv este excepțional! Doar imaginați-vă: parfum de trandafiri pe fond de lavandă! 
  3. Interesant e să combinați și trandafiri urcători cu mur fără ghimpi, mai ales că au talie și comportament de creștere asemănător iar tăierile se fac la fel.
  4. Dacă vreți parfum cu adevărat intens de trandafiri, puteți găsi 1mpentru o tufă globuloasă, disciplinată de Rose de Rescht sau pentru un Rugosa de dulceață, pe care îl puteți lăsa fie tufă scundă, fie, prin tăieri mai reduse, să-i permiteți să dezvolte talie arbustivă.
  5. Lângă o alee puteți planta un trandafir acoperitor de sol, cum este Heidetraum care va „ciripi” la dumneavoastră toată vara, cu sute și sute de flori.
  6. Nu uitați că plante florifere sunt și pomii fructiferi. Înflorirea mărului, a părului, a piersicului, caisului etc. sunt sărbători ale vieții și purității!

Idei fructifere

  1. Din grădinile unde spațiul e puțin, nu trebuie să lipsească nectarinul pitic. Ocupă foarte puțin spațiu, atinge cam 1,5 m înălțime la maturitate și produce lejer 10-15 kg de fructe. Lăsat de capul lui, formează tufă, dar dacă sunt eliminate treptat ramurile de la baza tulpinii poate deveni un „bonsai fructifer”, cum se poate vedea aici.
  2. Soiurile cu vigoare mică și medie de măr (cum ar fi Starkrimson, Wagener, Jonagold sau Delicios Dublu roșu) ori soiurile cu vigoare mică și medie de păr (cum ar fi Dacian, Carpica, Euras, Novembra, Abatele Fetel, Untoasă Bosc etc.) pot fi folosite pentru a forma coroane aplatizate (pe sârmă cu spalieri) sau chiar gard belgian.
  3. Soiurile cu vigoare mare de păr și măr pot fi, de asemenea, utilizate creativ pentru a forma tuneluri fructifere.
  4. Dacă doriți să aveți și piersic în mica dumneavoastră grădină, rețineți următorul secret: după plantare varga trebuie scurtată la aprox. 30 cm. Astfel, înălțimea pomului va fi mai redusă, deoarece coroana se va forma aproape de la nivelul solului. Apoi, e foarte important să conduceți ramurile într-un singur plan (de exemplu, paralel cu un gard) pentru a obține o coroană aplatizată.
  5. Dacă vreți să plantați cireș, să-l poziționați întotdeauna în colțul nordic al grădinii. Cireșul are, de regulă, o creștere viguroasă și poate fi mai greu controlat. Dacă îl plantați în partea de nord, vă asigurați că nu va umbri grădina, cum s-ar întâmpla dacă ar fi plantat în partea sudică. Oricum, când plantați un cireș, asigurați-i minimum 20 m2 și luați în calcul o înălțime de 5-6 m.
  6. Spațiile cu mai puțină lumină pot fi foarte bine valorificate de zmeur.
  7. Desigur, dintr-o grădină modernă, oricât de mică ar fi, nu trebuie să lipsească minunatul arbust goji!

Principii pentru organizarea grădinii mici

Pentru a popula corespunzător cu plante o grădină de dimensiuni mici, trebuie să aveți în vedere următoarele aspecte:

  1. Trebuie să cunoașteți vigoarea de creștere a plantelor și măsura în care aceasta poate fi temperată prin tăieri, palisare, dresare etc.
  2. După plantarea pomilor fructiferi (sub formă de vargă), scurtați-i la 60 cm sau chiar mai puțin, definind în acest mod înălțimea trunchiului. 
  3. Plantele înalte se plantează în partea de nord a grădinii, iar cele mai scunde în partea de sud. E foarte importat să nu se umbrească unele pe altele.
  4. Foarte importantă e și imaginația și creativitatea proprietarului grădinii. Apoi, trebuie ținut cont și de faptul că, într-o astfel de grădină, se poate ajunge la formatul optim după câțiva ani, în care e posibil ca plantele să mai trebuiască mutate, schimbate...
  5. Deschideți galeria de imagini de la începutul articolului, pentru a găsi acolo și alte idei.