Vârstele pomilor fructiferi

Perioada de tinereţe

  1. Durează 2-4 ani la majoritatea pomilor fructiferi altoiţi, excepţie făcând nucul şi castanul a căror perioadă de tinereţe durează 6-8 ani.
  2. În această perioadă pomii cresc viguros, îşi dezvoltă sistemul radicular şi se formează scheletul coroanei.
  3. Acum sunt foarte importante tăierile făcute profesionist, obţinându-se un pom cu o structură ce va permite rod bogat, pe o perioadă îndelungată.
  4. În această perioadă nu se recomandă tratamentele de prevenţie la fel ca în cazul pomilor intraţi în producţie, însă păstrarea unei sănătăţi optime este vitală.
  5. Astfel, starea de sănătate se va urmări cu cea mai mare atenţie, intervenindu-se la primele semne de boală.
  6. E foarte important ca frunzişul şi scoarţa să fie păstrate în cea mai bună condiţie.

Perioada de mare producţie

  1. Durează de la apariţia producţiilor mari până la diminuarea lor şi e cea mai lungă.
  2. În funcţie de vigoarea speciei, a soiului şi a portaltoiului durează între 15 şi 30 de ani.
  3. După intrarea în această perioadă numărul de ramuri de rod creşte constant până se stabilizează, iar spre sfârşit începe să se diminueze.
  4. Necesarul de îngrăşăminte şi apă devine maxim pentru a satisface necesităţile fiziologice ale pomilor, pentru o producţie bună.
  5. În această perioadă apare alternanţa de rodire, când după un an cu rodire foarte bună, urmează 1-2 ani cu fără rod ori cu rodire slabă.
  6. Dacă tăierile sunt făcute de un specialist, care cunoaşte specificul unui soi predispus la alternanţa de rodire, acest fenomen poate fi preîntâmpinat.
  7. În această perioadă sunt foarte importante tratamentele fitosanitare.
  8. Pentru limitarea folosirii de pesticide se recomandă protecţia integrată, adică pe lângă produsele chimice şi experimentarea şi utilizarea soluţiilor bio, mai ales în livezile familiale.

Perioada de scădere a recoltelor

  1. Producţia începe să scadă datorită uscării continue a ramurilor de rod.
  2. Volumul coroanei şi sistemul radicular se diminuează, determinând intrarea în declin a pomului.
  3. Dacă tăierile şi întreţinerea pomilor în perioada de tinereţe şi cea de producţie au fost făcute corect, această perioadă poate fi amânată şi cu 10 ani.