Cum se fac butaşii de muşcate „ca la carte”
  1. Într-un an sunt două momente ideale de butăşire: primăvara şi toamna. În februarie-martie, din ramurile tăiate pentru a favoriza îndesirea tulpinilor, faceţi butaşi de 3-4 ochiuri.
  2. Pentru a evita mucegăirea butaşilor, pudraţi partea care urmează să fie înfiptă în pământ cu pulbere de cărbune de lemn ars (tăciune); apoi lăsaţi-i să se veştejească 1-2 zile (la umbră), după care îi plantaţi.
  3. Vă recomandăm să-i plantaţi mai întâi într-o „şcoală de butaşi”, adică mai mulţi într-o lădiţă, la 5-7cm unul de altul, într-un pământ mai nisipos, urmând ca, după înrădăcinare (cam prin aprilie), să-i mutaţi în locul definitiv.
  4. La transplantare încercaţi să luaţi butaşii din „şcoală” cu cât mai mult pământ pe rădăcini. De asemenea, dacă doriţi să nu schimbaţi ghiveciul în anul care urmează, folosiţi un pământ mai bogat în substanţe nutritive, adică să conţină 20-30% gunoi de grajd, bine descompus (de minim 3-4 ani).
  5. Al doilea moment potrivit pentru butăşirea muşcatelor este în luna august. Se procedează la fel ca în cazul butăşirii de primăvara, iar la transplantare (aprox. o lună) veţi scurta rădăcinile cu 1/3. La fel, tulpinile bătrâne se scurtează la 2 ochi.

Alte articole despre: