Phalaenopsis, Jumbo x G. de Preville
Phalaenopsis, Jumbo x G. de Preville
Phalaenopsis Hymen
Phalaenopsis Hymen
Orhideea faleno (Falenopsis)
Phalaenopsis amboinensis
Phalaenopsis amboinensis

Orhideele falenopsis sunt plante epifite, câteodată litofite. Numele genului aminteşte de asemănarea florilor sale cu un fluture de noapte, falena.

Origine: 

India, Filipine şi nordul Australiei, în păduri umede, de joasă altitudine.

Frunze: 

Frunzele sunt persistente, lungi de 10-30 cm, plate, coriacee, lucioase, verde-uniform, uneori cu pete. Se suprapun la bază şi formează o rozetă din care apar tijele florale şi rădăcinile aeriene.

Flori: 

Tulpinile florifere pot apărea în orice moment al anului, purtând de la 6-8 flori, până la câteva zeci, cu diametrul de 3-6 cm. Sub aspect cromatic: de la alb pur, la toate nuanţele de roz, violet, oranj şi galben. Sepalele şi petalele sunt asemănătoare, monocrome sau, la unele varietăţi, dungate. 

Pământ: 

Un amestec de scoarţă de pin, cu o granulaţie mai mare mai mai mică, în funcţie de dimensiunea plantei, spumă mărunţită de poliuretan, turbă grosieră (fibroasă) şi cărbune de lemn ars. Speciile pitice cresc foarte bine, ca epifite, dacă sunt agăţate pe o bucată de plută.

Îngrășământ: 

Din martie până în septembrie, de două ori pe săptămână, îngrăşământ diluat pentru azalee sau o doză de îngrăşământ pentru orhidee. Atenţie, înainte de a administra îngrăşământul, trebuie să umeziţi substratul!

Umiditatea aerului: 

60-80%. Aşezaţi ghiveciul pe o tavă cu pietriş ori bile de argilă umezită. Pulverizaţi zilnic frunzele, însă fără ca apa să şiroiască. Apa adunată la baza rozetei poate provoca putrezirea plantei.

Udare: 

O dată la 2-3 zile vara şi la 8-10 zile iarna. De preferat dimineaţa, cu apă călduţă şi dedurizată.

Lumină: 

Cel mai bine se simte la o fereastră orientată spre est. Îi place lumina puternică, dar nu şi soarele direct. Dacă nu are lumină suficientă, nu reia înflorirea.

Minima: 
14°C
Maxima: 
24°C
Transplantare: 

O dată la 2-3 ani, primăvara sau la începutul verii. Deşi este o operaţie traumatizantă pentru Falenopsis (multe rădăcini se vor rupe), este absolut necesară atunci când ghiveciul a devenit prea mic ori substratul s-a descompus. Extrasă cu atenţie din vechiul ghiveci, plasaţi planta aşa cum este în noul ghiveci, completând cu substrat nou.

Dimensiuni: 

În ghiveci, poate atinge şi 50 cm.

Înmulţire: 

Orhideea se poate înmulţi prin separarea şi transplantarea de keikii, micile plantule care se formează pe tulpina florală. Pentru a facilita apariţia de keikii, înveliţi cu un manşon de sfagnum sau turbă grosieră câţiva muguri bine dezvoltaţi de pe tulpina florală. Pe toată durata procesului, planta trebuie menţinută la căldură, într-o atmosferă foarte umedă. După ce s-au format keikii şi au produs rădăcini de 5 cm, puteţi să le separaţi de jita unde s-au format şi să-i plantaţi într-un ghiveci, pe un substrat pentru orhidee, cu granulaţie fină.

Cerinţe specifice: 

Pentru a se declanşa o nouă înflorire, planta trebuie să beneficieze de o perioadă de repaus, cu variaţii de temperatură între zi şi noapte. După ce apar bobocii, temperatura nu mai trebuie să scadă sub 15°C, altfel bobocii se vor ofili şi vor cădea. Tot la fel se întâmplă şi în situaţiile în care plata cu boboci este expusă la curenţi de aer (de exemplu, dacă este aşezată în apropierea unei ferestre pe care o deschideţi pentru aerisire). 

Durata de viaţă: 

Uneori, poate depăşi chiar şi vârsta de 7 ani. Înflorirea durează până la 6 luni, iar dacă tăiaţi florile, rezistă în vaze şi mai bine de 2 săptămâni.

Atenţionări şi ponturi
  1. Înflorescenţele de Falenopsis trebuie tutorate după ce apar, deoarece au tendinţa să se aplece datorită greutăţii proprii.
  2. Atunci când cumpăraţi orhidee din comerţ, priviţi cu atenţie bobocii neînfloriţi. Dacă prezintă semne de deshidratare ori de pierdere a luciului specific, înseamnă că urmează să moară. Alegeţi doar plantele cu bobocii turgescenţi, viguroşi.