Efectele tăierilor corecte asupra fructificării cireşului

Când se fac tăierile la cireş

  1. Tăierile se pot face atât în verde, cât şi în repaus.
  2. Tăierile în verde se fac pe durata perioadei de vegetaţie.
  3. Tăierile din perioada de repaus se fac începând cu 1-2 săptămâni după căderea frunzelor şi 1-2 săptămâni înainte de umflarea mugurilor.
  4. Dacă tăierile se fac pe timpul iernii, se vor evita zilele geroase, pentru a preîntâmpina scurgerea de clei, cicatrizarea dificilă a rănilor şi apariţia infecţiilor.

Efectele tăierilor asupra fructificării

  1. Deşi întârzie fructificarea, tăierile sunt un rău necesar, formarea coroanei fiind mult mai importantă în primii ani decât câteva fructe.
  2. Tăierile activează mugurii dorminzi.
  3. Se normează încărcătura de rod, fructele rămase fiind, astfel, mai mari, mai bine colorate şi mai bogate în substanţe biominerale.
  4. Creşterea vegetativă va fi mai redusă, realizându-se un echilibru între ramurile vegetative şi cele de rod.
  5. Tăierile reduc semnificativ căderea prematură a fructelor.