10 lucruri banale pentru o viaţă sănătoasă şi lungă

1. Plimbări zilnice

Dacă aveţi un ritm de viaţă sedentar, e obligatoriu să faceţi o plimbare de minimum 15 minute de zi, fie dimineaţa, fie seara. Analizaţi şi admiraţi perfecţiunea naturii, gândiţi-vă la lucrurile frumoase de pe această lume şi închideţi-vă mintea, pur şi simplu, pentru orice lucru sau gând care vă întristează.

2. Mâncaţi porţii mici

Dacă nu aveţi de gând să renunţaţi curând la alimentele nesănătoase, măcar reduceţi mărimea porţiilor. O regulă de sănătate rămasă din Grecia antică spune că niciodată nu trebuie să mâncăm până atingem starea de saţietate.

3. Întindeţi-vă articulaţiile

Faceţi zilnic exerciţii de întindere a muşchilor: întindeţi mâinile şi ridicaţi-vă pe vârfuri, aplecaţi-vă şi atingeţi degetele de la picioare şi alte exerciţii de acest fel, care se făceau pe vremuri la începutul orelor de educaţie fizică.

4. Planificaţi mesele

Înainte de a merge să cumpăraţi alimente, gândiţi-vă ce veţi găti cu ele, cum şi în cât timp le veţi consuma. Făcând aceasta, veţi observa că veţi cumpăra alimente mai sănătoase, mai puţine (şi, implicit, veţi cheltui mai puţini bani) şi nu veţi mai ajunge în situaţia de a arunca mâncarea.

5. Faceţi curăţenie săptămânal în casă

Instituiţi un program regulat de curăţenie în casă; aspirat, ştergere praf, schimbat lenjerii etc. Veţi observa că respiraţi mult mai bine şi că dispare indispoziţia provocată de prezenţa prafului şi a scamelor. În plus, activitatea de curăţenie e un excelent exerciţiu fizic.

6. Dansaţi şi cântaţi

Nu contează că dansul dumneavoastră ar oripila hipopotamii, iar vocalizele ar putea speria şi crocodilii! Important e să vă induceţi o stare de voioşie. Reinstauraţi moda vizitelor şi petrecerilor dansante în grupul dumneavoastră de prieteni, aşa cum era odată. Când mergeţi la nunţi, dansaţi cât vă ţin pingelele!

7. Beţi multă apă

Nu doar când vă este sete. Dimineaţa, când vă treziţi, un pahar mare de apă obligatoriu, de preferinţă la temperatura camerei. Şi tot aşa pe durata întregii zile, până depăşiţi 2 litri. Sănătatea şi starea de bine sunt legate inextricabil de nivelul de hidratare a organismului.

8. Încercaţi să postiţi

Din perspectivă dietetică, postul are efecte formidabile! Încercaţi să înţelegeţi postul ca un aliat şi purificator al organismului, nu ca pe o pedeapsă. Desigur, componenta spirituală a postului este un atu. Postiţi însă cu alimente sănătoase, cu reţete simple, evitând produsele de post pline de chimicale.

9. Ţineţi un jurnal de sănătate

Notaţi într-un carneţel perioadele de boală şi cele în care vă simţiţi formidabil şi ce credeţi că le-a determinat. Apoi răsfoiţi-l. Veţi ajunge să înţelegeţi mai bine modul în care vă funcţionează organismul, ce anume îi prieşte şi ce nu.

10. Gândiţi pozitiv

Imaginaţi-vă că tristeţea şi depresia nu sunt o groapă, ci un fel de arc care, în curând, vă va arunca pe culmile fericirii. Veţi constata cu uimire că într-adevăr aşa stau lucrurile şi că nu e doar un exerciţiu motivaţional.