Cât de sănătoase sunt vitaminele sintetice

Cum stă treaba

  1. Vitaminele şi suplimentele nutritive susţin o industrie de zeci de milioane de dolari, la nivel global.
  2. Promovate de un marketing agresiv şi, adesea, perfid, vitaminele şi suplimentele nutritive sunt recomandate pentru tot felul de stări: oboseală, astenie, depresie, lipsă de productivitate a muncii, memorie etc.
  3. Întrucât nu se supun aceloraşi reglementări ca şi medicamentele, vitaminele şi suplimentele nutritive sunt adesea consumate fără discernământ.

La ce pot duce exagerările

  1. Consumul exagerat de vitamine poate dăuna grav sănătăţii.
  2. De pildă, nu e ceva neobişnuit ca cineva să ia o 1.000 de miligrame de vitamina C, însă în natură, o asemenea, cantitate se găseşte în 14 portocale. Oare degeaba nu găsim în natură portocale mai concentrate?
  3. Vitaminele sunt promovate adesea alături de cuvântul magic „antioxidanţi”, compuşi care combat radicalii liberi, apăruţi în urma metabolizării hranei, fumatului sau expunerii la radiaţii.
  4. E adevărat că radicalii liberi afectează membrana celuleor şi ADN-ul, însă apariţia lor în organism este şi un proces firesc. Oxidarea este necesară vieţii, iar dacă acest proces este agresiv preîntâmpinat, unele celule care ar trebui distruse (cum sunt cele canceroase) pot fi protejate de antioxidanţii sintetici.
  5. Unele studii au arătat că administrarea de vitamina A şi beta caroten predispun la cancer, în special pe fumători.
  6. Alte studii au arătat că celebrele suplimente care „întăresc imunitatea” nu fac altceva decât să preia funcţia sistemului imunitar, lăsând organismul, la final, mai slăbit.
  7. Mari semne de întrebare se ridică şi asupra obiceiului unor părinţi de a-şi îndopa sistematic copiii cu vitamine sintetice.

Concluzii

  1. Trăim într-o epocă ce ne solicită, adesea, la limită, în special dacă trăim în marile oraşe.
  2. De aceea, suntem foarte receptivi la orice remediu care ne promite că ne va oferi starea de bine.
  3. Totuşi, nu trebuie uitat că industria farmaceutică este o cameră vecină industriei petroliere.
  4. Starea de bine înseamnă disciplină mentală (gândire pozitivă), exerciţiu fizic şi, cel mai important, alimentaţie sănătoasă.
  5. Iar alimentaţie sănătoasă nu înseamnă, în niciun caz, pastile, ci fructe şi legume de sezon, produse local, de oameni responsabili, care nu fac abuz de chimicale.

Dvs. ce credeţi despre această situaţie?