Un butuc de Cabernet Sauvignon de peste 20 de ani.
Un butuc de Cabernet Sauvignon de peste 20 de ani.
Cabernet Sauvignon
Ciorchini frumoși de Cabernet Sauvignon
Ciorchini frumoși de Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon se numără printre vinurile care, prin învechire, își sporesc calitățile.
Cabernet Sauvignon se numără printre vinurile care, prin învechire, își sporesc calitățile.

În diferite zone ale lumii, acest soi mai este numit: Bordeaux, Caberne, Kaberne Sovinion, Petit Cabernet, Vidure, Petit Vidure, Marchoupet.

Utilizare: 
  1. Din strugurii soiului Cabernet Sauvignon se obțin cele mai bune vinuri roșii superioare. 
  2. Vinul este aspru la început, iar prin învechire dobândește calități excepționale, prezentând un buchet caracteristic, intens colorat, fin, echilibrat.
  3. În condițiile speciale de la Murfatlar se obțin vinuri roșii licoroase.
  4. Vinul soiului Cabernet Sauvignon se pretează la cupaje cu soiuri de mare producție, îmbunătățind calitățile acestora.
Originea: 

Cabernet Sauvignon este originar din provincia franceză Gironde, unde se cultivă pe suprafețe mari, fiind cunoscut și apreciat înainte de secolul al XVI-lea.

Arealul de răspândire și de cultură: 
  1. Cabernet Sauvignon este un soi cosmopolit, fiind cultivat pe suprafețe mari în Europa și, mai restrâns, în Australia, S.U.A., Africa  și America de Sud.
  2. În țara noastră poate fi întâlnit în majoritatea zonelor vitivole, dar cu precădere în podgoriile Drăgășani, Sâmburești, Dealu Mare, Segarcea și Odobești. 
  3. Este mai puțin răspândit în Ardeal, deoarece aici nu întrunește în tot anii condițiile necesare maturării.
Descriere botanică: 
  1. Lăstarul este verde, puțin scămos, cu dungi cafenii pe partea expusă la soare. Distanța dintre noduri este de 7,5 - 12cm.
  2. De regulă, ciorchinii apar pe nodurile 4/5, mai rar pe 3/4.
  3. Strugurii sunt de mărime submijlocie sau chiar mică, de 10 - 15cm lungime, uneori aripați, cu codiță foarte scurtă.
  4. Boabele sunt mici, de aprox. 13mm diametru, negre, zemoase, cu gust ierbos. Pielița este groasă, acoperită cu pruină.
Caracterizarea agrobiologică: 
  1. Soiul Cabernet Sauvignon are nevoie pentru încheierea ciclului vegetativ de 180 - 210 zile de temperatură activă, condiții care sunt întrunite pe dealurile însorite subcarpatice și pe șesurile cu soluri fertile.
  2. Dezmugurirea are loc din a doua jumătate a lunii aprilie, până la mijlocul lunii mai, foarte rar mai devreme.
  3. Înflorirea este mijlocie, de la mijlocul lui mai, până la începutul lunii iunie.
  4. Pârga se produce în cursul lunii august, iar maturarea deplină în septembrie - octombrie.
  5. Coardele au creșteri viguroase, ce pot depăși chiar și 3 metri toamna, la căderea frunzelor.
  6. Cei mai indicați portaltoi pentru Cabernet Sauvignon sunt Berlandieri x Riparia și Chasselas x Berlandieri 41B, mai ales în plantațiile de pe solurile calcaroase.
  7. Este un soi autofertil, putând fi cultivat în plantații pure, însă polenizarea suplimentară poate reduce numărul florilor scuturate, ceea ce conduce la o creștere a producției.
  8. Lemnul se maturează bine în fiecare an motiv pentru care apar degerături extrem de rar, numai în iernile neobișnuit de geroase.
  9. Cabernet Sauvignon este unul dintre soiurile străine cu o aclimatizare excelentă în țara noastră. Pe dealurile însorite din țara noastră strugurii acumulează cantități mari de zaharuri și substanțe antocianice, care facilitează vinuri de mare calitate, cu colorație intensă.
  10. Este un soi deosebit de rezistent, care se apropie de rezistența viței sălbatice.
  11. Frunzele rugoase rezistă fără probleme la brume și chiar la mană, nefiind atacate nici de păianjenul roșu (Tetranicus).
  12. Strugurii rezistă bine la oidiumCochylis și Eudemis
Caracterizarea agrofitotehnică: 
  1. Soiul Cabernet Sauvignon se pretează la tăierea mixtă, cu coarde lungi, de măcar 14 - 16 ochi. 
  2. Dacă este irigat și cultivat pe soluri fertile, suportă și tăierea mixtă cu coarde lungi, etajate în planuri duble, cu efect directe asupra producției.
  3. Cele mai bune rezultate se obțin prin conducerea sub formă de cordon mixt, producția depășind 2 kg de struguri pe butuc.
  4. Distanța de plantare recomandată este de 1,8 - 2m între rânduri și 1,5 - 1,8m între butuci, pe rând.
  5. Răspunde bine la lucrările în verde de ciupit, plivit și cârnit.
Caracterizarea tehnologică: 
  1. În condițiile din țara noastră, Cabernet Sauvignon produce vinuri care egalează cele mai bune vinuri franțuzești. Poate fi vinificat și în amestec cu alte soiuri, îmbunătățind calitățile acestora.
  2. Este considerat un soi cu maturare în epoca a VI-a însă, în funcție de condițiile microclimatice, maturarea deplină poate fi atinsă între epocile a IV-a și a VII-a. 
  3. Strugurii soiului Cabernet Sauvignon se pot culege la maturitate deplină, caz în care se obține un vin roșu superior, intens colorat.
  4. La Murfatlar și Pietroasa, soiul Cabernet Sauvignon produce vinuri tari, chiar licoroase. Vinul obținut la Valea Călugărească concurează cu cel obținut în Franța. Un vin deosebit de armonios, sec, intens colorat și catifelat se obține din strugurii de Cabernet Sauvignon produși în podgoria Sâmburești.
Productivitatea: 
  1. Productivitatea variază în funcție de condițiile pedoclimatice și sistemul de cultură.
  2. În medie, soiul Cabernet Sauvignon produce peste 1,5kg struguri/butuc.
Zonarea: 

Poate fi cultivat, cu rezultate diferențiate, în majoritatea regiunilor țării, din sud, până la Baia Mare.