Pomul, trandafirul, ciuperca și piticul

ing. Gică GROZA

După ce ați construit o casă, ce investiție mai poate fi făcută,  și considerată a fi cu adevărat durabilă, sustenabilă? Fără îndoială, livada, parcela de viță-de-vie și o grădină frumoasă de trandafiri se califică, lejer, în clasamentul investițiilor înțelepte, făcute pe lângă casă.

Noi, românii, avem și un proverb, care încă are valoarea unui program de viață: să zidești o casă, să sădești un pom, să crești un copil (sau mai mulți). Câți dintre tinerii de azi nu și-ar dori asta, și nimic mai mult, pentru viața lor?

Totuși, deși costurile nu sunt chiar atât de mari pentru înființarea unei livezi, foarte mulți nu au curajul să se apuce de o astfel de investiție, frica fiind motivată de dispariția cunoștințelor horticole populare, în anii de comunism. Astfel, horticultura a devenit o îndeletnicire științifică, foarte avansată, inaccesibilă omului de rând, iar după desființarea fermelor pomicole, aproape a dispărut, ca preocupare la scară largă.

Lumea a început să se documenteze cum și pe unde s-a putut. Într-un fel sau altul, a devenit evident că pentru o livadă este nevoie de pomi de calitate. Dar de unde să-i cumperi? Supermarketul a fost prima și cea mai la îndemână soluție: pomi ieftini, de import, atrăgători ca înfățișare, foarte convenabili la preț. Totuși, reorientarea multora către producătorii autohtoni a dovedit că tot soiurile noastre, produse la noi sunt cele mai bune. Unii au simțit pe portofelul lor că naturii nu-i pasă de etichetele care i-au încântat pe cumpărători și că iernile de pe la noi sunt necruțătoare cu materialul săditor neaclimatizat.

Însă, dintr-un astfel de necaz, pe care probabil l-ați avut și dumneavoastră, s-a înfiripat o relație frumoasă, între producătorul de pomi autohton și viitorul proprietar de livadă. Ca și cumpărător primești, atunci când cumperi de la producător, nu doar un pom sau un trandafir, ci și sfaturi experte, de la un om care chiar se pricepe. Îi mai dai un telefon când lucrurile nu merg bine, îi mai ceri o idee, o recomandare.

Astfel, trecem la următorul nivel, în care toată lumea înțelege că un pom sau un trandafir are mai multe cerințe decât ciuperca sau piticul din gips colorat, care ne decorează grădina.

Ideea de „grădină 2.0” ne-a condus și atunci când am realizat noul nostru sait, www.paradisverde.ro. Iar ce vedeți acum, dacă ne vizitați pagina, e încă foarte puțin din ce ne-am propus. Desigur, cele mai mari surprize le vor avea cumpărătorii și utilizatorii înregistrați, pe care îi vom ține „din scurt” cu lucrările pe care trebuie să le efectueze în livadă și grădină.

În încheiere, vă sugerez să mai rețineți ceva: cumpărați inteligent și inspirat pomi și trandafiri, pentru că nu banii sunt cea mai mare pierdere, ci așteptarea, timpul pierdut, pe care nimeni nu le mai poate recâștiga.