Un pom bătrân poate fi întinerit prin tăieri de refacere
Un pom bătrân poate fi întinerit prin tăieri de refacere
Schemă orientativă pentru tăierile de întinerire la pomii bătrâni
Schemă orientativă pentru tăierile de întinerire la pomii bătrâni
Ramurile mari vor fi tăiate în segmente, pentru a preîntâmpina așchierile scoarței
Ramurile mari vor fi tăiate în segmente, pentru a preîntâmpina așchierile scoarței
Meri bătrâni la care s-au făcut tăieri corecte
Meri bătrâni la care s-au făcut tăieri corecte

Cine merită, cine nu merită

  1. Dacă nu sunt îngrijiți corespunzător un număr de ani, pomii fructiferi pot deveni niște uriași scăpați de sub control, care fac mai multă umbră decât fructe.
  2. În multe cazuri, acești pomi pot fi „reparați” prin tăieri și, chiar mai mult, întineriți și încurajați să rodească mai mult.
  3. Cele mai de succes tăieri de întinerire se fac la măr și păr. Se pot face și la cireș, dar ceva mai dificil și cu rezultate mai modeste.
  4. Nu sunt indicate tăieri de întinerire / reconstrucție la cais, piersic și nectarin. În cazul acestor specii e recomandabilă tăierea pomilor și plantarea altora tineri.

Analiza

  1. Primul pas îl reprezintă analiza atentă a pomului, de la baza tulpinii până la vârf, să vedem unde sunt cele mai mari probleme.
  2. E important să fie identificate ramurile cu probleme: prost poziționate în coroană, bolnave, cu porțiuni de lemn mort. Odată identificate, aceste ramuri vor fi eliminate fără comentarii.
  3. Dacă analiza generală a pomului conduce la concluzia că acesta are probleme structurale grave (ramuri principale puternic afectate, trunchi scorburos etc.) trebuie luată în calcul defrișarea și replantarea unui pom tânăr.
  4. Rețineți: dacă aceste tăieri nu sunt făcute de un specialist care se bazează pe cunoștințe de fiziologie, trebuie să apelăm la bunul simț și la imaginație. Să ne închipuim (realist) cum ne-am dori să arate pomul și care vor fi efectele tăierilor asupra creșterilor ulterioare.

Intervenția

  1. Trebuie hotărât cât de mare ne-am dori să fie pomul, știind că există niște limite ce nu pot fi depășite și că nu orice pom poate fi redus la dimensiuni pitice. De exemplu, pomii de vigoare mică pot fi menținuți la înălțimi de 1,8-3 m, cei de vigoare medie la 3-5 m, iar pomii de vigoare mare la 5-7 m.
  2. Dacă dorim scăderea înălțimii unui pom în vârstă, aceasta nu se poate face cu mai mult de 1 metru pe an.
  3. Tăierile de întinerire se fac de la vârf spre bază.
  4. Operațiunea de reduce a înălțimii constă în înlăturarea ramurilor de la vârf crescute vertical, favorizându-le pe cele crescute orizontal sau aproape orizontal, în raport cu linia solului. 
  5. Vor fi înlăturate, de asemenea, ramurile care s-au dezvoltat pe vârf asemenea unor „pomi în pom”.
  6. Acolo unde este cazul, pot fi îndepărtate chiar și ramuri groase, care pornesc din tulpină.
  7. Ramurile groase vor fi eliminate în segmente, cu atenție să nu rănească alte ramuri în cădere. O ramură mare tăiată direct din punctul de inserție poate produce așchieri și răniri grave pomului.

Schemă orientativă pentru tăierile de întinerire la pomii bătrâni

La ce să ne așteptăm

  1. Problemele unui pom neîngrijit mulți ani nu pot fi rezolvate toate odată.
  2. Tăierile de corecție trebuie făcute etapizat și în funcție de răspunsul pomului la intervențiile din anul precedent.
  3. Trebuie avut în vedere și faptul că la o tăiere se pot îndepărta maximum 1/3 din ramurile coroanei. 
  4. După ce un pom adult este restaurat, poate să nu mai necesite atenție an de an sau, dacă necesită, intervențiile vor fi minimale, de normare a rodului sau de stimulare a apariției noilor ramuri de rod.

Foarte important!

  1. Nu vom aplica îngrășăminte pe bază de azot unui pom căruia i-am făcut tăieri de reducere / întinerire. Trebuie să avem în vedere că tăierile de reducere creează un dezechilibru între coroană și rădăcini, același volum de rădăcini urmând să hrănească mai puține ramuri.
  2. Fertilizarea cu azot va favoriza lăstărirea puternică și va complica groaznic tăierile din anul următor.
  3. De asemenea, toate rănile rezultate în urma tăierilor vor fi acoperite în cel mai scurt timp cu o vopsea pe bază de ulei.