Imagini comparative cu pruni maturi, înainte și după tăieri
Imagini comparative cu pruni maturi, înainte și după tăieri

Ce e diferit la prun

  1. La prun, ca și la cireș, tăierile de formare trebuie să se facă la timp, pentru a nu fi puși în situația de a tăia ramuri prea groase, fapt care, adesea, conduce la scurgeri de clei.
  2. Fenomenul de scurgere a cleiului, atunci când apare, poate să se manifeste temporar (1-2 ani) după care să dispară. În situațiile neplăcute, care, din păcate, sunt și cele mai frecvente, infecțiile care provoacă scurgerile de clei se extind și, în câțiva ani, i se poate trage moartea pomului.
  3. Uneltele cu care facem tăierile la prun trebuie să fie foarte bine ascuține, deoarece lemnul este mai tare decât la alte specii și crapă foarte ușor, mărind suprafața rănii.
  4. Nu se recomandă a se face tăierile la prun nici atunci când temperaturile sunt negative, tot datorită lemnului tare, care crapă și mai ușor atunci când este frig.
  5. Nu uitați să sterilizați cu alcool uneltele de tăiere, înainte de a începe lucrul la un alt pom. La prun, în plus față de alți pomi, există pericolul transmiterii bolii numite „vărsatul prunelor” (plum-pox). Această boală este incurabilă și conduce la pierderi de recoltă, afectează calitatea fructelor și scurtează viața pomilor.

Ce trebuie să urmăriți în imaginile comparative

  1. Vedeți cum se transformă pomul după tăiere.
  2. Învățați să deosebiți creșterile vegetative, din anul precedent, să înțelegeți care ramuri se păstrează și care sunt suprimate.
  3. Sesizați scheletul pomului și modul în care ramurile principale sunt conduse din tăieri.
  4. Tăierile vizează o lărgire și o luminare a coroanei.
  5. Deși ramurile de rod nu sunt foarte vizibile, însă intenția de rod a pomilor din imaginile de mai sus a fost redusă cu aproximativ o treime.

Interesant în cazul de față

Cunoscătorii vor sesiza că la pomii din imaginile de mai sus există o ușoară discrepanță între grosimea tulpinii și cea a șarpantelor. Explicația constă în aceea că la acești pomi s-au făcut tăieri drastice de corecție după ce, în primii trei ani de la plantare nu s-au făcut deloc tăieri, pomii alungindu-se foarte mult. Această operație este una extrem de riscantă, ea putând conduce la infecții și alte complicații. În cazul de față pomii au rezistat bine și, din câte se vede, „chirurgia estetică” a dat roade, pomii prezentând acum o frumoasă coroană.