Hibiscus, Trandafirul chinezesc
Hibiscus, Trandafirul chinezesc
Hibiscus, Trandafirul chinezesc

Arbust sub formă de tufă, dar care poate forma şi un trunchi. Este cunoscut ca „trandafirul chinezesc”, dar sunt şi unii care îi spun „trandafirul japonez”.

Origine: 

A ajuns în Europa la începutul secolului al XVIII-lea din zona tropicală a Asiei.

Frunze: 

Până la 15cm lungime, simple, persistente, lucioase, verde-închis, dinţate sau decupate pe margini.

Flori: 

Florile apar din mai până în octombrie, însă în interioarele bine luminate înflorirea poate surveni şi mai devreme, cu condiţia ca planta să fi trecut printr-o perioadă de răcoare. Sunt simple sau duble, cu 5 petale şi staminele unite, formân un tub. Înflorirea este masivă la plantele sănătoase, chiar dacă florile nu durează decât aprox. 36 de ore.

Pământ: 

Amestec egal de pământ de grădină şi pământ pentru muşcate.

Îngrășământ: 

În martie, o doză de îngrăşământ granulat pentru trandafiri. Din iunie până în august, de două ori pe lună, îngrăşământ lichid pentru plante florifere.

Umiditatea aerului: 

Pulverizaţi zilnic frunzele cu apă, pe timpul verii. Ţineţi ghiveciul într-un loc aerisit, dar nu în calea curenţilor. Vara scoateţi-l afară. Udaţi din abundenţă suprafaţa pe care este aşezat ghiveciul.

Udare: 

Din aprilie până în octombrie, o dată la 3-4 zile. Iarna, o dată la 7-10 zile, în funcţie de cum se comportă substratul, care nu trebuie să se usuce în totalitate. Apa stagnantă provoacă putrezirea rădăcinilor.

Lumină: 

Îi place lumina directă. În perioada mai-septembrie, păziţi plantele de soarele arzător al amiezei.

Minima: 
10°C
Maxima: 
24°C
Transplantare: 

În fiecare an, primăvara, atât timp cât ghiveciul poate fi manipulat. În cazul ghivecelor de mari dimensiuni, se înlocuieşte doar pământul de la suprafaţă. Atenţie! lucraţi cu delicateţe, deoarece frunzele se scutură foarte uşor.

Dimensiuni: 

Poate depăşi 2m.

Înmulţire: 

Prin butaşi, primăvara. Nu e foarte dificil.

Cerinţe specifice: 

Umiditatea prea mare sau temperatura scăzută cauzează căderea bobocilor. Interveniţi cu un acaricid dacă apar păianjenii roşii.

Durata de viaţă: 

Dacă este îngrijit cu atenţie, asigurându-i o bună umiditate iarna şi ţinut afară pe timpul verii, poate atinge şi 10 ani.

Un secret

Pentru a avea un trandafir viguros, în locuiţi în luna mai 3 cm din pământul de la suprafaţa ghiveciului cu un amestec de mraniţă şi gunoi de grajd.