Cum se culeg şi se păstrează
-
Florile de salcâm se recoltează numai pe vreme însorită, din locuri curate, departe de surse de praf şi poluare. Nu e indicat să culegeţi din salcâmii de pe marginea drumului.
-
Se usucă la umbră, în straturi subţiri.
-
Florile se păstrează în saci de pânză ori pungi de hârtie, în locuri întunecoase, răcoroase şi ferite de umezeală.
Efectele benefice ale florii de salcâm
-
Calmează şi tonifiază organismul nevroticilor şi al persoanelor slăbite de stres.
-
Liniştesc persoanele afectate de anxietate.
-
Ameliorează tulburările de memorie, de văz şi chiar de echilibru.
-
Calmează migrenele cauzate de stres şi suprasolicitare.
-
Florile de salcâm intervin benefic în afecţiunile digestive, în gastritele hiperacide, ulcer gastric sau duodenal, precum şi în insuficienţele hepatice.
Metode de utilizare a florilor de salcâm
-
Se consumă ca atare ori în salate, oferind organismului un plus de elemente esenţiale unei sănătăţi de fier.
-
Inhalarea îndelungă a parfumului proaspăt are un dovedit efect calmant şi relaxant.
-
Înlocuirea apei, timp de trei săptămâni, cu infuzia de salcâm (o ceşcuţă de flori la 500ml apă clototită). Infuzia se poate bea caldă sau rece.
-
Dimineaţa şi seara, câte 10 picături de tinctură de salcâm. Tinctura se prepară astfel: 20g flori uscate se macerează în 100ml alcool, timp de 10-14 zile.
-
Cură de macerat rece, câte 5 linguriţe pe zi. Maceratul se prepară astfel: flori prospete sau uscate, ţinute 3-4 zile în miere.
-
Băi cu flori de salcâm. Puneţi în cadă flori de salcâm. Veţi fi impresionaţi de efectul asupra stării dumneavoastră!
-
Ceaiul de flori de salcâm combate stările de răceală, fiind foarte indicat în afecţiunile pulmonare.
-
Pe rănile provocate de arsuri şi pe furunculi se aplică cataplasme preparate din trei părţi miere de salcâm amestecată cu flori de salcâm şi o parte făină de grâu. Cataplasmele se schimbă la intervale de 10-12 ore.
Ştiaţi că
-
Salcâmul este originar din America de Nord, fiind adus în ţara noastră pe la jumătatea secolului al XVIII-lea?
-
Sortimentul de miere care se zahariseşte cel mai greu este cea de salcâm?