Ştiţi să traduceţi valabilitatea produselor din supermarket?

Mai întâi:

  1. Indicaţia de valabilitate a produselor din supermarket se face în două moduri, în funcţie de natura alimentului.
  2. Astfel, valabilitatea unui produs este precedată de enunţurile: „A se consuma înainte de.../ până la...” şi „A se consuma de preferinţă înainte de.../ până la...”. Există o mare deosebire între cele două enunţuri.
  3. De regulă, producătorii indică pe produsele lor durate de valabilitate mai scurte, pentru a evita eventuale intoxicări accidentale ale consumatorilor dar, mai ales, susţin unii, pentru a induce în rândul consumatorilor un comportament risipitor şi să arunce înainte de vreme alimente comestibile încă.

„A se consuma înainte de...”

  1. Această indicaţie de valabilitate însoţeşte carnea, produsele din carne, peştele şi produsele derivate din peşte, cu grad ridicat de perisabilitate.
  2. În această situaţie, e indicat să vă conformaţi termenului de valabilitate.
  3. La aceste produse, dezvoltarea unor microorganisme periculoase se face concomitent sau chiar anterior deteriorării calităţilor gustative ale alimentelor.

„A se consuma de preferinţă înainte de...”

  1. Această indicaţie de valabilitate însoţeşte laptele, iaurturile, brânzeturile, alte produse din lapte, sucurile naturale, pastele şi multe produse, cu termen de valabilitate mai lung.
  2. Aceste produse pot fi consumate mult după data de expirare indicată de producător, chiar până se sesizează o deteriorare clară a calităţii lor gustative.
  3. Riscul de intoxicare este extrem de redus, deoarece, înainte de a prezenta risc de îmbolnăvire, aceste produse dobândesc un gust clar dezagreabil.
  4. Ca exemplu, iaurtul din comerţ, untul etc., păstrate în frigider, pot fi consumate până la 2-3 luni după data limită înscrisă pe ambalaj.