Bolile, dăunătorii, produsele pentru tratamente și lucrările importante la MĂR, pentru stadiile cheie din cursul unui an vegetativ.

1
Muguri de măr în repaus vegetativ

Repaus vegetativ

1 Ianuarie - 28 Februarie

În această fenofază mugurii, atât cei vegetativi, cât și cei de rod, sunt complet închiși, acoperiți de solzi de culoare brună. Din punct de vedere biochimic, mugurii sunt pregătiți să facă față temperaturilor negative din timpul sezonului rece.

Vezi tratamentele și lucrările din această perioadă.
2
Dezmugurire la măr

Dezmugurit

Debutul intrării în vegetație. Mugurii încep să se deschidă, dând la iveală țesut nou, verde-argintiu.

Vezi tratamentele și lucrările din această perioadă.
3
Înfrunzirea mugurilor florali la măr

Înfrunzirea mugurilor florali

Mugurii își continuă dezvoltarea, putându-se observa mici frunzulițe numite și „urechiușe de șoarece”.

Vezi tratamentele și lucrările din această perioadă.
4
Fenofaza buton roz la măr

Înfoierea corolei, buton roz

20 Aprilie - 30 Aprilie

Bobocii florali dau la iveală petalele, în această fază având culoarea roz.

Vezi tratamentele și lucrările din această perioadă.
5
Faza scuturării petalelor la măr

Începutul scuturării petalelor

Fecundarea florilor se apropie de finalizare. 30% dintre flori sunt deja scuturate.

Vezi tratamentele și lucrările din această perioadă.
6
Mere în fenofaza fruct cât o alună

Fruct de 1 cm diametru (mărimea unei alune)

1 Mai - 31 Mai

În această fază legarea fructelor s-a încheiat în tot pomul. Fructele au 1cm diametru.

Vezi tratamentele și lucrările din această perioadă.
7
Măr de 2 - 2,5 cm diametru

Fruct de 2-2,5 cm diametru

Fructele își continuă creșterea. În această fază se încheie și prima cădere fiziologică.

Vezi tratamentele și lucrările din această perioadă.
8
Mere în fenofaza 2,5 - 3,5 cm diametru

Fruct de 2,5-3,5 cm diametru

10 Iunie - 30 Iunie

În această fază fructul crește într-un ritm accelerat. La unele soiuri deja pot fi recunoscute unele caracteristici tipice.

Vezi tratamentele și lucrările din această perioadă.
9
Mere la jumătate din dimensiunea finală

Fruct la 1/2 din mărimea fructului matur

1 Iulie - 31 Iulie

Fructele au ajuns la lumătatea din dimensiunea pe care o vor atinge la maturitate. Forma tipică soiului devine evidentă.

Vezi tratamentele și lucrările din această perioadă.
10
Mere la trei sferturi din dimensiunea finală

Fruct la 3/4 din mărimea fructului matur

1 August - 31 August

Forma caracteristică a soiului este evidentă. Gustativ, se remarcă o reducere a astringenței.

Vezi tratamentele și lucrările din această perioadă.
11
Mere în fenofaza „fruct la 90% din dimensiunea fructului matur”

Fruct la 90% din mărimea fructului matur

20 August - 31 August

În această fază fructul se apropie de dimensiunea sa maximă. Încă nu se observă semnele colorației caracteristice.

Vezi tratamentele și lucrările din această perioadă.
12
Fenofaza debutul maturării fructului la măr

Debutul maturării fructului

Fructele încep să dobândească dulceața, aroma și colorație specifice.

Vezi tratamentele și lucrările din această perioadă.
13
Fenofaza după căderea frunzelor

După căderea frunzelor

Fructele au fost culese, a căzut brumă groasă și pomul a pierdut toate frunzele.

Vezi tratamentele și lucrările din această perioadă.