Din ce cauză putrezește inima merelor

Ce provoacă boala și cum se manifestă

  1. Putregaiul inimii este provocat de o ciupercă microscopică, Monilinia fructigena.
  2. Boala evoluează dinspre lojele semințelor spre exteriorul fructelor, ca o putrezire brună.
  3. Monilinia fructigena afectează ramurile cu frunze, florile și fructele, în special de la măr, păr și gutui.
  4. Deși boala la care ne referim se manifestă în faza de depozitate, merele care se strică au fost infectate dinainte de cules.
  5. De fapt, dacă se urmărește cu atenție, se va observa că merele afectate au în locul de inserție al codiței sau în partea opusă, o mică pată brună.
  6. În funcție de momentul când se produce infectarea, atacul de monilioză produce pagube aproape de maturitatea fructelor sau mai târziu, în faza de depozitare.

Cum se poate preveni

  1. Distrugerea prin ardere ori îngropare a tututor fructelor putrezite, care cad vara din pom.
  2. Îndepărtarea și distrugerea ramurilor și fructelor putrezite ori mumificate, rămase pe pom, care reprezintă o sursă de alte infectări în anul următor.
  3. Aplicarea tratamentelor cuprice, în perioada de repaus vegetativ, care reduce resursa biologică a ciupercii.
  4. Efectuarea corectă și la timp (în timpul verii) a tratamentelor împotriva rapănului și a insectelor care favorizează infectarea fructelor.
  5. Ritmul de degradare al merelor infectare este încetinit dacă umiditatea din spațiile de păstrare este mare (80-90%), iar temperatura temperatura este menținută cât mai aproape de 1-3 grade Celsius.