Când se culeg şi cât se pot păstra gutuile

Cum recunoaştem gutuile coapte

  1. Pentru a stabili momentul corect de recoltare, ştergem puful de pe coaja fructelor.
  2. La fructele bine coapte, puful se îndepărtează cu uşurinţă, dezvăluind epiderma aurie, lucioasă.
  3. Dacă gutuile sunt culese înainte de maturizarea deplină, puful nu va mai putea fi şters, ci va trebui îndepărtat cu tot cu coajă, prin curăţare.
  4. De asemenea, fructele mature se desprind cu uşurinţă de pe ramuri.
  5. Atenţie! Dacă rupeţi vârful ramurilor de care sunt prinse fructele, pomul nu va mai rodi în anul viitor, deoarece aşa se distrug mugurii de rod.

Păstrarea gutuilor

  1. Gutuile nu pot fi păstrate decât câteva luni.
  2. În funcţie de soi, fructele rezistă până în decembrie-ianuarie.
  3. Cel mai bine se păstrează în locuri răcoroase.
  4. Când survine supramaturarea, pulpa gutuilor devine maronie, îşi pierde suculenţa şi nu mai poate fi consumată nici proaspătă, nici preparată.