Când se coc, strugurii inundă curtea cu un parfum îmbătător de fragi.
Când se coc, strugurii inundă curtea cu un parfum îmbătător de fragi.
Un butuc de căpșunică de peste 25 de ani, palisat țărănește.
Un butuc de căpșunică de peste 25 de ani, palisat țărănește.
Strugurii de căpșunică rezistă pe butuc până la îngheț
Strugurii de căpșunică rezistă pe butuc până la îngheț

Originea şi popularitatea

  1. „Căpşunica” are origini americane, soiul fiind obţinut în urmă cu 200 de ani, în Carolina de Sud.
  2. Numele său original este „Isabella”, însă aroma puternică de căpşuni, atât a strugurilor, cât şi a vinului, i-a atras numele de „Căpşunică”.
  3. În secolul al XIX-lea a fost adus în Europa, cunoscând apoi o răspândire impresionantă.
  4. Popularitatea deosebită a soiului se datorează uimitoarei sale rezistenţe la boli (foarte rar afectat), la dăunători (imun la filoxeră) şi la ger. În iernile grele în care „Căpşunica” e puţin afectată de ger, sute de hectare din alte soiuri de viţă au murit cu totul.
  5. Datorită rezistenţei deosebite la ger, „Căpşunica” e unul dintre soiurile cele mai potrivite pentru formare de bolţi de viţă.
  6. „Căpşunica” se înmulţeşte foarte uşor, prin butaşi, nefiind necesară altoirea.
  7. Acest soi poate fi cultivat în zonele marginale, unde alte soiuri nu fac faţă.
  8. În majoritatea ţărilor europene este interzisă prin lege înmulţirea sa, însă poate fi întâlnit încă în foarte multe gospodării.

Strugurii şi vinul

  1. Strugurii de „Căpşunică” ating maturitatea în prima decadă a lunii octombrie.
  2. Vinul de căpşunică are nuanţă roz, este apos, uşor acidulat, însă, dacă este bine făcut, e deosebit de savuros.
  3. Este considerat de specialişti ca fiind de calitate inferioară, însă aroma sa şi alcoolizarea slabă îl menţin în preferinţele multora, fiind foarte prezent pe mesele românilor, de sărbători.