Îngrijorări și lămuriri legate de sulfiții din vin

De ce se adaugă sulf în vin

  1. În toate vinurile produse industrial se găsesc sulfiți. De fapt, este vorba de dioxid de sulf (SO2), compus numit generic sulfiți.
  2. Dioxidul de sulf este un conservant care, adăugat în faza de fermentare a mustului, inhibă acțiunea microorganismelor nocive, lăsând cale liberă microorganismelor utile. Levurile utile realizează fermentația alcoolică, ce conduce la obținerea vinului de calitate.
  3. Dioxidul de sulf, adăugat în mustul provenit de la struguri mucegăiți sau putreziți, previne oxidările și mărirea acidității volatile, situație frecventă la vinurile al căror proces de fermentare durează mai mult timp ori atunci când mustul are conținut mai ridicat de zahăr.
  4. Adăugat după încheierea fermentării, dioxidul de sulf preîntâmpină repornirea în fermentație a vinului și limpezirea acestuia.
  5. Lipsa dioxidului de sulf în vinurile cu un conținut de zahăr rezidual ridicat poate conduce la repornirea în fermentație a vinului primăvara, după încălzirea vremii.
  6. Dioxidul de sulf adăugat în vin este considerat un rău necesar (ca orice conservant prezent în alimente), însă, în ciuda inconvenientelor, se clasează pe primul loc pe lista antisepticilor folosiți în vinificație.

Cât sulf se găsește într-o sticlă de vin

  1. Conținutul maxim de SO2 liber în vin, admis de legislația românească este de 50 mg/litru (adică 0,05g/litru).
  2. Cantitățile adăugate diferă și în funcție de tipul vinului.
  3. Vinurile cu aciditate mai scăzută necesită o sulfitare superioară celor cu aciditate mai ridicată.
  4. Vinurile cu conținut mai ridicat de zahăr au nevoie de un conținut mai ridicat de dioxid de sulf, pentru a preîntâmpina fermentația secundară, a zahărului rezidual și, implicit casarea vinului.
  5. Vinurile colorate necesită o sulfitare mai redusă, deoarece taninurile sunt conservanți naturali.

Sulfiții din alte alimente

  1. Orientativ, vinul roșu sec conține mai puțini sulfiți decât gemul și dulceața din comerț.
  2. Restul vinurilor conțin aproximativ același conținut de sulfiți ca băuturile răcoritoare și doar 1/5 din sulfiții conținuți de cartofii serviți la restaurantele fast-food.
  3. Campioane sunt fructele uscate, care conțin de 10 ori mai mulți sulfiți decât vinul.
  4. De asemenea, sulfiții sunt prezenți într-o mulțime de alte alimente, precum: conservele de fructe și legume, siropuri, produsele înghețate, oțet, chips-uri, prăjituri, produse de panificație, zahăr, dulciuri etc.

Este periculos pentru sănătate sulful adăugat în vin?

  1. Un adult sănătos, al cărui organism metabolizează normal substanțele cu sulf, este capabil să elimine zilnic 2400 mg de sulfați.
  2. O sticlă de vin de 0,75 l furnizează organismului între 50 și 100 mg SO2. Reiese că dozele de dioxid de sulf care se găsesc în vin nu pot provoca nici tulburări acute, nici cronice.
  3. Singurele persoane pentru care sulfiții din vin pot constitui o problemă sunt unii astmatici, care manifestă o sensibilitate mai ridicată la acest compus. Totuși, e important de subliniat că, atunci când au apărut complicații grave, acestea nu s-au produs din cauza vinului, ci a altor produse care conțin sulfiți.