1. Nuci hidratate
Cum se prepară
- Miezul a 10 - 12 nuci se pune la înmuiat în apă, preferabil de izvor sau plată.
- Se lasă câteva ore.
- După hidratare, miezul se curăță de pieliță.
- Se consumă timp de minim 1 lună de zile.
- Nucile hidratate în această manieră reduc colesterolului rău, cât şi cantitatea de grăsimi rele din sânge.
2. Energizant din nuci
Cum se prepară
- Se face la mixer un pahar de suc de fructe.
- Se macină o mână de miez de nucă.
- Se adaugă miezul măcinat, precum și 1 linguriță de miere.
- Se amestecă şi se consumă.
3. Decoct din coji de nuci verzi
Cum se prepară
- Cojile de la 5 - 6 nuci verzi se pun la fiert, la foc mic, într-un litru de apă.
- Se lasă să clocotească 15 minute, după care se ia de pe foc.
- Se răcește.
- Se consumă.
- Are efecte în tratarea afecţiunilor ficatului, inclusiv a hepatitei cronice, dar şi pentru tratarea afecţiunilor bucale, inclusiv a bolilor gingiilor.
4. Alifie din frunze de nuc
Cum se prepară
- Se folosesc 15 g de frunze de nuc mărunțite, care se macerează la temperatura încăperii în 100 g de ulei de floarea soarelui presat la rece.
- Se lasă la macerat 1 săptămână.
- Se fierbe pe baia de apă timp de 3 ore.
- Se strecoară prin tifon.
- Se adaugă încă 15 g ceară de albine.
- Se uniformizează amestecul printr-o nouă fierbere pe baia de apă timp de 30 minute.
- Se obține o pastă naturală.
- Se folosește în uz extern.
- Are efecte în vindecarea rănilor, arsurilor solare şi tenurilor grase.
5. Infuzie de frunze de nuc
- Se pune la fiert 1 cană de apă.
- După ce dă în clocot, se ia de pe foc.
- Se adaugă câteva frunze de nuc.
- Se lasă la infuzat 10 minute.
- Dacă este utilizată în scopuri cosmetice, la prepararea infuziei se va folosi o cantitate mai mare de frunze de nuc.