Ingrediente:
- 500g făină (de preferat integrală);
- 4g drojdie uscată (sau drojdie proaspătă, 20-25g);
- 350ml apă călduță;
- 1 linguriță rasă cu sare;
- 1 linguriță zahăr;
- 1-2 linguri de ulei de măsline sau 50 grame unt.
Mod de preparare:
-
Se pune făina într-un lighenaș mai larg.
-
Se face în mijloc un cuib, unde se toarnă ¼ din apă.
-
Se adaugă drojdia și zahărul în apă și se omogenizează.
-
Se adaugă sarea peste făina dimprejur.
-
Încet, se încorporează făina, untul și restul apei.
-
La final, puteți adăuga semințe decojite de dovleac și floarea-soarelui.
-
Se lasă 15 minute la crescut, după care tăvăliți boțul de aluat pe un pat de semințe de dovleac și floarea-soarelui.
-
Se mai lasă încă 15-20 minute la crescut, eventual în cuptor, la temperatură sub 50 grade Celsius.
-
Pâinea se coace în 60-80 minute, la o temperatură de 170 grade Celsius.
Un pont:
- Aluatul poate fi frământat și în mașina automată de făcut pâine, oprind ciclul la finalul frământării (noi așa procedăm).