Gard florifer de Pink Peony
Gard florifer de Pink Peony
Gard florifer de Pink Peony
Gard florifer de Pink Peony

Din start vă spunem că ceea ce urmează să povestim aici nu se rezumă doar la scenariul descris mai sus. Un gard florifer ca cel din imagine poate fi plasat cu succes în orice grădină, aducând un farmec absolut deosebit.

Ce avem de făcut

  1. Pentru a obține un gard florifer ca cel din imaginile de mai sus, în primul și în primul rând ne trebuie o poziție bună. Asta înseamnă loc neumbrit și, dacă e posibil, orientare nord-sud, asta însemnând că soarele va lumina o parte a gardului jumătate de zi și cealaltă parte în a doua jumătate a zilei.
  2. În al doilea rând, trebuie un soi viguros de trandafir urcător (neapărat!), sănătos (cu sensibilitate redusă la boli și dăunători, adică) cu un foliaj cât mai atrăgător, deoarece, în acest mod, între perioadele de înflorire, tufa va fi decorativă și prin frunze.
  3. Trandafirul din imagine este Pink Peony, însă puteți face un gard florifer la fel sau aproape la fel de frumos și cu Goldfinger, Westerland etc. Dacă îi cumpărați la ghiveci, cu vârsta mai înaintată aveți garanția că sigur se prind, se dezvoltă și înfloresc fabulos, chiar din primul an. Plus că-i puteți planta și în extrasezon, nu doar primăvara și toamna.
  4. Pentru a obține o densitate bună a gardului, tufele trebuie plantate una de alta la aprox. 50-70 cm.
  5. De asemenea - foarte important! - în fiecare primăvară solul trebuie fertilizat cu îngrășămând complex cu microelemente (eventual unul cu eliberare controlată), pentru a obține o înflorire de poveste.
  6. Apoi, atenție la boli și dăunători și, din când în când, odată cu tratamentele, să le aplicăm și un fertilizator foliar (care se absoarbe prin frunze).

Cum se întreține un gard florifer

  1. Destul de simplu. După ce florile se trec, trebuie să le îndepărtăm, împreună cu 10-20 cm din tijă.
  2. Primăvara trebuie îndepărtate tijele prea bătrâne, bolnave, pentru a le favoriza pe cele tinere.
  3. Dacă este cazul, dacă apar creșteri haotice, se pot tăia exact așa cum disciplinăm orice gard viu.
  4. Desigur, repetăm, dacă apar semne de îmbolnăvire ori atac de pureci verzi, trebuie intervenit cu un tratament (fungicid + insecticid).