Cum se prepară

  1. Se culeg boboci și flori tinere de caprifoi.
  2. Se îndeasă într-un borcan cu filet, dar fără a le strivi prea tare.
  3. Deasupra se toarnă miere de calitate și se pune capacul.
  4. Se apasă cu o lingură și se răstoarnă borcanul, până când iese la suprafață tot aerul. Dacă e cazul, se mai completează cu miere.
  5. Borcanul se lasă o lună la macerat, la temperatura camerei.
  6. După perioada de macerare, mierea poate fi separată de flori cu ajutorul unei site însă, dacă nu vă deranjează, florile pot rămâne în borcan și pot fi consumate odată cu mierea.
  7. Borcanul se etichetează și se păstrează într-ul loc răcoros.

Administrare și efecte terapeutice

  1. Florile de caprifoi sunt foarte bogate în acid salicilic, un compus asemănător aspirinei.
  2. Infuzia de flori de caprifoi în miere are efecte benefice în răceli, gripe, bronșite, dureri de menopauză, dureri reumatismale, febră, infecții urinare etc.
  3. În cazul durerilor acute în gât, se poate lua câte o linguriță de câte ori este nevoie.
  4. În celelalte cazuri ori pentru cure, se ia câte o linguriță dimineața, la prânz și seara, cu ceva timp înainte de masă.

Notă: Infuzia descrisă în această rețetă se realizează la rece, în acest caz mierea fiind solventul în care se dizolvă compușii chimici din florile de caprifoi. Așadar, în acest caz nu se folosește apă fierbinte.


Plante medicinale utilizate în această rețetă: 
Caprifoiul: flori frumoase, parfumate și de leac