Ce este uleiul horticol, când și la ce pomi se aplică tratamente cu el
Dezmuguritul este momentul optim de aplicare a tratamentului cu ulei horticol
Dezmuguritul este momentul optim de aplicare a tratamentului cu ulei horticol

Ce este și care-i rolul uleiului horticol 

  1. Uleiul horticol este un produs petrolier care asigură baza de dizolvare a unei substanțe active insecticide (cel mai frecvent imidacloprid), utilizate în tratamente împotriva insectelor dăunătoare.
  2. Tratamentele cu insecticide dizolvate în ulei horticol au rolul de reduce semnificativ formele hibernante ale acarienilor și ale păduchelui din San-José, dar și al afidelor și al altor dăunători care hibernează sub diferite forme.
  3. Tratamentele cu insecticide formulate cu ulei nu garantează că dăunătorii vizați nu vor mai apărea, însă în mod cert populațiile vor fi mult reduse, necesitând mai puține tratamente în vegetație sau chiar nemaifiind nevoie de altele.

Când și cum se aplică uleiul horticol

  1. Momentul optim de aplicare a tratamentului cu ulei horticol este la sfârșitului repausului vegetativ și începutul dezmuguritului. Este contraindicată aplicarea acestui tratament mai târziu de dezmugurit, deoarece lăstarii tineri ar putea fi afectați.
  2. Tratamentul se va face pe vreme frumoasă, când temperatura depășește 5oC și nu se așteptă îngheț sau ploaie în următoarele 24 ore.
  3. Este contraindicată amestecarea cu fungicide a uleiului horticol. Se recomandă distanța de o săptămână între ultimul tratament în repaus cu produse pe bază de sulf sau cupru și tratamentul cu ulei horticol.
  4. Este foarte important să se respecte indicațiile de preparare a soluției pentru tratament, urmând întocmai recomandările producătorului.
  5. Soluția se va aplica cu un echipament capabil să asigure o acoperire uniformă, realizându-se o îmbăiere a pomilor. Soluția trebuie să pătrundă în toate crăpăturile și asperitățile scoarței, deoarece acestea sunt locurile preferate de dăunători pentru iernare.

Când este util tratamentul și când nu

  1. Tratamentele cu insecticide dizolvate în ulei sunt obligatorii la măr, păr, gutui. La cireș, vișin, cais și prun se fac tratamente numai dacă s-au înregistrat atacuri de acarieni sau atacuri masive de afide în anul precedent.
  2. De regulă, nu sunt necesare tratamente cu ulei horticol la piersic și nectarin.