De ce se iradiază
-
Iradierea este un proces de tratare a alimentelor cu doze de radiaţie ionizantă.
-
Iradierea vizează trei direcţii: prevenirea încolţirii seminţelor, reducerea microflorei epifite care diminuează durata de păstrare a produselor şi sterilizarea „la rece” a produselor, asigurând o durată de păstrare îndelungată.
-
Pe scurt, iradierea vizează anihilarea „partenerilor” care însoţesc în mod natural fructele şi legumele şi care, tot în mod natural, declanşează alterarea acestora.
-
Fructele şi legumele iradiate au o durată de viaţă mai lungă, crescându-le, implicit, şansele de a fi vândute, înainte de a se altera.
Cu ce şi cum se iradiază
-
Pentru iradierea produselor alimentare, se folosesc radiaţii X şi radiaţii gamma ale unor izotopi artificiali (cel mai adesea sunt utilizaţi izotopi de cobalt şi cesiu).
-
De regulă, iradierea se aplică imediat după recoltare, în camere speciale, însă în sistemele ultraperformante de producţie, unele legume cultivate în sere sunt iradiate direct pe plantă.
Ce se poate iradia
Orice produs alimentar.
Situaţia în Uniunea Europeană
-
În anul 2010, au fost comercializate 10.000 de tone de alimente iradiate.
-
Cantitatea de produse iradiate, importate din afara Uniunii Europe, e imposibil de apreciat
-
Nu există reglementări care să oblige producătorii să eticheteze produsele iradiate puse pe piaţă.
Argumente pro
-
Producătorii care iradiază produsele alimentare susţin că nu există nici un risc asociat consumului de produse iradiate.
-
Se susţine, de asemenea, că tratarea alimentelor cu radiaţii nucleare nu este cu nimic mai nocivă decât alte metode de tratare a alimentelor.
Argumente contra
-
Cel mai mult îngrijorează maniera în care acţionează radiaţiile: afectarea ADN-ului microorganismelor, dincolo de nivelul după care se mai poate autocorecta. Practic, astfel, microorganismele ce însoţesc natural organismele devin sterile, incapabile să se multiplice.
-
Lipsa unor sisteme de control şi de supraveghere a procedurilor de iradiere ridică un alt semn de întrebare, ştiut fiind că, dacă nu este condusă raţional, iradierea poate provoca schimbări dăunătoare (toxice, cancerigene, mutagene).
-
Lipsa de respect faţă de consumatori, care ar trebui să fie corect informaţi, pentru a cumpăra în deplină cunoştinţă de cauză.
Ce e de făcut
Dacă nu doriţi să mâncaţi fructe şi legume iradiate:
-
Cumpăraţi fructe şi legume de la ţărani ori producători autohtoni de încredere.
-
Obişnuiţi-vă să cumpăraţi fructe şi legume de sezon. De exemplu, cireşele sau căpşunile, aflate în ianuarie pe rafturile supermarketurilor, ar trebuie să vă ridice suspiciuni.