Bujorii lui Moș Artemie
Bujorii lui Moș Artemie
Bujori roz încântători!
Bujori roz încântători!
Bujori arbustivi
Bujori arbustivi
Imaginați-vă o plimbare pe aleea cu bujori!
Imaginați-vă o plimbare pe aleea cu bujori!

Practici greşite

  1. Există obiceiul ca, după încheierea înfloririi, tulpinile bujorului să fie tăiate, considerându-se încheiată funcţiunea lor. Total greşit!
  2. Frunzele sunt, de fapt, cele care produc substanţele de rezervă ce urmează a fi stocate în rădăcini, substanţe pe care se bizuie înflorirea din anul următor.
  3. Or, îndepărtarea tulpinilor are rezultate negative, fie în ceea ce priveşte cantitatea florilor, fie în ce priveşte calitatea florilor.

Practici corecte

  1. Corect se procedează dacă se înlătură tulpinile pe la jumătatea lui septembrie, după care se ard pentru a evita dezvoltarea sau perpetuarea unor boli.
  2. Tot toamna, după tăierea tulpinilor, se pune deasupra plantelor gunoi de grajd bine fermentat şi se muşuroieşte, pentru a evita îngheţul.
  3. Primăvara, cu puţin înainte de încolţire, se greblează şi apoi se mărunţeşte pământul din jurul plantei, prin praşilă.
  4. În cazul unei veri secetoase, atât pe timpul înfloririi, cât şi după, tufele de bujor trebuie udate.
  5. Evitaţi să stropiţi florile, întrucât le scurtaţi durata de viaţă!

Sfat

  • Dacă doriţi să tăiaţi flori de bujor (sau să cumpăraţi) pentru a le pune în vază, alegeţi doar bobocii care nu s-au deschis încă întrucât, cei semideschişi se vor scutura în 24 de ore.