1. Procesul de altoire a trandafirului durează 3 ani.
 2. În primăvara primului an se seamănă semințele de măceș.
 3. În al doilea an, în lunile iulie-august, când plantele au ajuns să depășească grosimea unui creion, se toaletează planta, lăsând doar o singură ramură, de preferat cea mai viguroasă.
 4. Se dezgolește coletul (partea maronie a tulpinii, de deasupra rădăcinii).
 5. Se recoltează un lăstar viguros din varietatea pe care doriți să o înmulțiți, după încheierea ciclului de înflorire. Îndepărtați frunzele, lăsând o porțiune scurtă din pețiol.
 6. Cu un cuțit special de altoit, se realizează o incizie în formă de „T” în colet, lărgind cu atenție marginile tăieturii verticale.
 7. Din ramura recoltată prelevați cu ajutorul cuțitului de altoit un ochi (grefă) de 2 cm, având la mijloc mugurele aflat la baza pețiolului.
 8. Îndepărtați din ochiul obținut fâșia lemnoasă, de culoare albă.
 9. „Coaja” obținută se introduce în locașul făcut pe colet, apăsând-o în jos, cu delicatețe, până la fixare.
 10. Imediat ochiul se fixează cu rafie sau cu folie specială, lăsând descoperit doar mugurele de la baza pețiolului grefei.
 11. În lunile februarie-martie ale celui de-al treilea an, dacă altoirea a fost reușită, ochiul va avea culoarea verde. (Dacă altoirea nu a reușit, ochiul va avea culoarea brun închis.)
 12. Partea de deasupra altoiului se îndepărtează prin tăiere cu foarfecele. Planta rezultată va avea toate caracteristicile celei de la care a fost recoltat lăstarul de unde s-a prelevat grefa.

Ponturi și atenționări

 • Altoirea nu este o operație simplă, fiind rezervată, în principiu, profesioniștilor. Chiar dacă nu veți avea rata de succes a altoitorilor de profesie, merită să încercați.
 • Incizia în colet, prelevarea grefei și plasarea ei în incizie trebuie să se facă în cel mai scurt timp.

 

Cum se altoiesc trandafirii
Cum se altoiesc trandafirii