Sauvignon blanc
Sauvignon blanc

Se mai numește:

  1. Sauvignon, Petit Sauvignon, Sauvignon jaune, Fumé Blanc, Fumé Sauvignon, Fié - în Franța;
  2. Petit Sauvignon, Feigentraube, Muskat sylvaner - în Germania.
Utilizare: 
  1. Din soiul Sauvignon blanc se obțin vinuri albe superioare, echilibrate, de finețe, cu aciditate bună și o aromă plăcută, caracteristică.
  2. În funcție de condițiile podoclimatice, din strugurii de Sauvignon blanc se obține vin sec, vin demisec și vin licoros.
Originea: 
  1. Soiul se crede a fi originar din Franța, unde se cultivă intens în podgoria Sauternes din regiunea Bordeaux.
Arealul de răspândire și de cultură: 
  1. Se cultivă pe suprafețe mari în Franța, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Statele Unite și Italia.
Descriere botanică: 
  1. La dezmugurire prezintă o rozetă pufoasă, verde-albicioasă, cu margini roz-violacee.
  2. Lăstarul este verde, cu striații și scame spre vârf.
  3. Inflorescențele (ciorchinii) se formează pe nodurile 4/5.
  4. Strugurii sunt cilindrici, tronconici, adesea aripați, de 9 - 13,5 cm lungime, cu boabele îndesate.
  5. Bobul este sferic, mic, crocant, gălbui, ușor rumenit pe partea însorită. Pielița este groasă, iar pulpa suculentă, cu gust și arome specifice soiului.
Caracterizarea agrobiologică: 
  1. Dezmugurirea se produce, în funcție de zonă, de la sfârșitul lunii aprilie până spre începutul lunii mai.
  2. Înflorirea are loc în intervalul cuprins de sfârșitul lui mai și prima decadă a lui iunie.
  3. Pârga începe de la sfârșitul lui iulie și poate să întârzie până la jumătatea lui arugust.
  4. Sub aspectul vigorii de creștere, Sauvinon blanc prezintă o creștere moderată, până la pârgă lăstarii atingând o lungime aproximativă de 2 m.
  5. S-au constatat diferenţe față de rezistența la ger a celro două forme Sauvignon, mai rezistent fiind Petit Sauvignon (-20oC . . . -22oC) şi ceva mai sensibil Gros Sauvignon (-18oC . . . -20oC).
  6. Sauvignon blanc are rezistenţă mijlocie la secetă şi făinare. Este sensibil la mană, putregaiul cenuşiu şi moliile strugurilor. 
  7. Strugurii nu sunt atacați de păsări, viespi și albine.
Caracterizarea agrofitotehnică: 
  1. Portaltoii indicați pentru acest soi sunt SO4, 41 B și selecțiile Crăciunel, care grăbesc maturarea strugurilor, favorizează acumulările de zahăr.
  2. De asemenea acești portaltoi sunt rezistenți la calcarul activ din sol, lucru important, știut fiind că cele mai fine vinuri se obțin atunci când Sauvignon blanc este cultivat pe soluri scheletice.
  3. Distanțele de plantare recomandate sunt 1,8 - 2 m între rânduri și 1,4 - 1,6 m între butuci, în funcție de condițiile locale, distanțele putând fi puțin micșorate.
  4. Pentru a se obține vinuri demidulci şi dulci este necesară supramaturarea şi botritizarea strugurilor. În această situație, pierderile de recoltă ating de 8-17%, pierderi compensate însă prin calitatea deosebită a vinurilor obţinute. 
  5. Formele de conducere recomandate pentru acest soi sunt tulpinile semiînalte şi înalte, cordon bilateral, cu tăiere scurtă sau în verigi de rod. Sarcina de producţie trebuie să se încadreze în 14-18 ochi/m2
Caracterizarea tehnologică: 
  1. Strugurii ating maturitatea între 15 septembrie și 20 octombrie.
  2. Sauvignon blanc este considerat un soi de înaltă calitate. Acumulează cantităţi mari de zaharuri (195-220 g/l), chiar valori mai la Petit Sauvignon, aciditatea totală a mustului rămâne echilibrată (4,5-5,5 g/l H2SO4).

Epoca de maturare:

Productivitatea: 
  1. Producţiile de struguri care se obţin sunt de 6-8 t/ha la Petit Sauvignon şi de 10-12 t/ha la Gros Sauvignon. 
  2. Producția maximă de struguri pe butuc se încadrează între 2,8 și 5,1 kg.
Variații si clone: 

Soiul Sauvignon blanc (mai recent numit doar Sauvignon) prezintă două forme:

  1. Gros Sauvignon, cu struguri mijlocii sau mari (200-280 g), biaripaţi, tronconici, cu boabe mijlocii. Se caracterizează printr-ofertilitate mai mică (55-60% lăstari fertili), dar mai productivă datorită mărimii strugurilor, însă inconstantă de la un an la altul. Manifestă sensibilitate la ger şi boli.
  2. Petit Sauvignon, cu strugurii mai mici (180-220 g), cilindrici uniaripaţi, compacţi, cu boabe mici. Are o fertilitate mai ridicată (70-75% lăstari fertili), vigoare mai mare de creştere, dar producţii mai mici de struguri. Acumulează mai multe zaharuri, are aromă mai pregnantă şi mai bună rezistenţă la ger şi boli. 
Zonarea: 
  1. Soiul Sauvignon blanc se cultivă cu rezultatele cele mai bune în sudul Moldovei, în podgoriile subcarpatice ale Olteniei, în Dobrogea și în Podişul Transilvaniei.