Pinteni
Pinteni
Ţepuşa
Ţepuşa
Bursă de rod
Bursă de rod
Vatră de rod tânără
Vatră de rod tânără
Smicea
Smicea
Nuieluşă
Nuieluşă
Mlădiţă
Mlădiţă

În lipsa unui specialist, mai rămâne varianta de a tăia pomii chiar dumneavoastră. Unii spun că un amator nu poate face tăieri acceptabile, aşa „la ochi”. Alţii spun că, până la urmă, o tăiere proastă e mai bună decât nicio tăiere. Iar dacă înainte de a pune mâna pe foarfeci se mai face şi o minimă documentare, e şi mai bine.

Un aspect important care trebuie cunoscut înainte de a vă apuca de tăiat este acela al identificării formaţiunilor de rod, adică a mugurilor care ascund fructele care în octombrie vor sta aşezate pe rafturile pivniţei dumneavoastră.

Formaţiunile de rod la măr sunt:

Pintenul, o ramură de rod în devenire, scurtă de 1-5 cm, cu un mugur vegetativ în vârf şi poziţionat aproape perpendicular pe ramura mamă. Evoluează prin creşteri scurte şi, după un anumit număr de ani, formează în vârf un mugur de rod. Pintenul nu se scurtează şi nu se suprimă.

Pinteni

Ţepuşa seamănă cu pintenul, doar că are în vârf un mugur de rod. Ţepuşa este cea mai răspândită ramură de rod propriu-zisă, la măr şi la păr.

Ţepuşa

Bursa de rod se formează în vârful ţepuşei, după ce aceasta rodeşte. Apare sub forma unei umflături bogate în substanţe de rezervă, pe care se vor forma noi ramuri de rod.

Bursă de rod

Vatra de rod este o formaţiunea de rod ce apare în anii următori formării bursei şi apare sub forma unei structuri ramificate complexe, purtătorare de muguri de rod. Vetrele de rod îmbătrânite se suprimă pentru a stimula apariţia unor noi formaţiuni de rod.

Vatră de rod tânără

Smiceaua este o ramură de rod în devenire, de 15-30 cm, care are în vârf un mugure vegetativ bine dezvoltat, iar lateral muguri vegetativi mai slab dezvoltaţi. Smicelele nu se scurtează, dar dacă sunt prea dese, se răresc.

Smicea

Nuieluşa are 15-30 cm lungime şi prezintă un mugure de rod.

Nuieluşă

Mlădiţa are 15-30 cm lungime, în vârf prezintă un mugure de rod, plus încă 2-3 muguri subterminali, tot de rod. Mlădiţele cu mai mulţi muguri de rod pot fi scurtate, lăsându-li-se doar 2-3 muguri de rod.

Mlădiţă