Sfaturile de îngrijire, bolile probabile și tratamentele chimice omologate acoperă intervalul de la transplantarea răsadurilor în câmp până la intrarea în pârgă a primului lot de tomate.

Lucrări

  1. Plantați tomate pe teren unde n-ați mai cultivat tomate sau alte solanacee 2-3 ani. Cele mai bune culturi premergătoare pentru tomate sunt: lucerna, fasolea, castraveții, mazărea, morcovul, pătrunjelul, sfecla, salata, păstârnacul, spanacul etc.
  2. Plantarea în câmp a răsadurilor se face după trecerea pericolului brumelor și când temperatura solului se stabilizează în jurul valorii de 12oC (după 15-20 aprilie în jumătatea sudică a țării și după 1-5 mai în jumătatea nordică).
  3. E foarte importantă palisarea tomatelor, indiferent de metodă: arac, spalier, cușcă etc. Plantele care ating solul (cu frunzele, fructele sau tulpina culcată la pământ) sunt mult mai predispuse la îmbolnăviri.
  4. Găsiți în articolele recomandate mai jos tot ce trebuie să știți ca să obțineți o cultură bogată de roșii sănătoase.

Combaterea bolilor

  1. După stabilizarea răsadurilor în locul de cultură (aproximativ o săptămână) se va aplica primul tratament, care vizează în mod special alternarioza.
  2. Restul tratamentelor se vor aplica la intervale de 1-3 săptămâni, în funcție de cât de ploioasă este vremea. Se recomandă alternarea produselor fitosanitare utilizate.
  3. Pentru a înțelege mai bine cum acționează fungicidele de contact și cele sistemice (să alegeți în cunoștință de cauză) citiți acest articol.
  4. Când faceți tratamentele trebuie să aveți ca obiectiv principal prevenirea manei. Dacă țineți mana sub control, e puțin probabil să aveți probleme serioase cu celelalte boli.
  5. Luați în calcul aplicarea de tratamente cu soluție de lapte, pentru care nu există niciun fel de restricții, putând fi aplicate oricând.

Combaterea dăunătorilor

  1. Acolo unde se impune, pentru prevenirea infestării timpurii a culturilor de tomate din câmp, este recomandabilă aplicarea unui tratament pentru combaterea simultană a tripsului californian, a musculiței albe și a altor dăunători, cu 1-2 zile înaintea plantării răsadurilor.
  2. Restul tratamentelor chimice împotriva dăunătorilor se vor aplica la primele semne de atac.
  3. Este foarte important să se indentifice corect dăunătorul.
  4. Atenție: să nu confundați acțiunea bolilor cu atacul tripșilor sau acarienilor (acolo unde apar).

Din nou, atenție!

  1. Dacă este nevoie să aplicați tratamente pe durata înfloritului, citiți cu atenție instrucțiunile înainte de aplicare! 
  2. Unele produse pot cauza căderea florilor sau pot inhiba polenizarea.
  3. Aplicați tratamentele seara, după ce temperaturile scad sub 25oC.