Vârsta la care se încheie atacul Xanthomonas vesicatoria pe tomate
Vârsta la care se încheie atacul Xanthomonas vesicatoria pe tomate
Cicatrici lăsate de Xanthomonas vesicatoria
Cicatrici lăsate de Xanthomonas vesicatoria
Răsaduri atacate de Xanthomonas vesicatoria
Răsaduri atacate de Xanthomonas vesicatoria
 1. Boală cauzată de o bacterie care parazitează toate organele aeriene ale tomatelor. Pe lângă tomate, cercul de plante gazdă al bacteriei cuprinde plante din numeroase specii.
 2. Intervalul de maxim risc începe la răsărirea plantelor și se încheie cu înfloritul și legarea fructelor.
 3. Pe răsaduri boala se manifestă sub forma unor pete galben verzui (circulare sau neregulate) pe cotiledoane și pe frunzulițele nou-apărute. În mijlocul petelor se formează o zonă brun-închis de țesut necrozat, unde se pot observa picături de gomă bacteriană, ca niște lacrimi.
 4. Atacul pe frunze are înfățișarea unor pete cel mai adese neregulate, de 1-2 mm diametru, cu aspect hidrozat și margini bine conturate. La debut, petele au culoare verde închis, după care capătă o culoare cenușie și apoi brună. De regulă, petele sunt cantonate în apropierea nervurilor.
 5. Când infecțiile sunt puternice, zonele afectate de pe frunze se lărgesc până confluează, cauzând în cele din urmă căderea frunzelor.
 6. Bacteria produce leziuni și pe tulpini, sub forma unor zone suberificate.
 7. Când bacteria atacă florile în primele faze, acestea cad, iar fructul nu se mai formează.
 8. Pe suprafața fructelor apar vezicule de 2-4 mm, verzi sau brune, proeminente, care se pot lărgi până la 4 - 10 mm. Petele tind apoi să se scufunde și crapă la un moment dat, deschizând porți de infecție pentru alți agenți patogeni.
 9. Chiar și după coacerea fructelor rănile cauzate de activitatea bacteriei păstrează un contur verde.
Cum poate fi prevenit: 
 1. Întrucât infecția primară se produce prin intermediul semințelor infestate și prin resturile de plante bolnave, se recomandă utilizarea de sămânță sănătoasă, tratată chimic sau termic, precum și distrugerea prin ardere a resturilor rezultate toamna din desființarea culturilor.
 2. Tratarea termică a semințelor se face prin scufundare în apă de 60oC, timp de 10 minute.
 3. Răsadurile se vor produce în sol dezinfectat (termic sau chimic).
 4. Rotația culturii reduce considerabil intensitatea infecțiilor.
 5. Se vor evita irigațiile prin aspersiune și, după 2-3 ploi, trebuie aplicat un tratament, în special acolo unde există risc de infecție.
Cum se combate chimic : 
 1. Fungicidele avizate în țara noastră pentru combaterea pătării frunzelor și a bășicării fructelor la tomate sunt:

Alcupral 50 PU (WP) 0,5%
Tratament în vegetație
acțiune de contact

Bouille bordelaise WDG (WG) 0,75%
Tratament în vegetație
acțiune de contact

Champion 50 WP 0,3%
Tratament în vegetație
acțiune de contact

Dithane M-45 (WP) 0,2
Tratament în vegetație
acțiune de contact

- Poate fi folost atât pentru tratamente la răsaduri cât și la tratamente după transplantare. - În funcție de presiunea infecției pentru mană (Phytophthora infestans) se pot folosi concentrații ale soluției de 0,2% - 0,25%. - Timp de așteptare: 3 zile.

Dithane Neotec 75 WG 0,2%
Tratament în vegetație
acțiune de contact

- Acest produs poate fi folosit atât pentru tratamente la răsaduri cât și după transplantare. - La tratamentele pentru mană (Phytophthora infestans) se vor folosi soluții cu concentrații de 0,2% - 0,25%, în funcție de presiunea infecției.

Vondozeb 0,2%
Tratament în vegetație
acțiune de contact

- Pentru tratamentul manei se pot folosi soluții cu concentrație de până la 0,25%. - Se pot aplica tratamente atât la răsaduri, cât și la plantele transplantate. - Timp de așteptare de la ultimul tratament până la recoltare: 3 zile.

Vondozeb 75 DG 0,2%
Tratament în vegetație
acțiune de contact

- Se pot aplica tratamente atât la răsaduri, cât și la plantele transplantate. - La tratamentele pentru mană se vor folosi concentrații ale soluției de 0,25%. - Timp de așteptare de la ultimul tratament până la recoltare: 14 zile.

Culturi afectate: 
tomate