Soluţie 100% eco împotriva manei

Atât de simplu!

 1. O părere foarte răspândită este aceea că grădinăritul eco se opreşte în faţa unor boli, printre care se numără şi mana, provocată de ciuperci microscopice.
 2. Mana justifică unele dintre cele mai dure tratamente, cu acţiune sistemică şi aplicare sistematică.
 3. Se pare că există şi alte soluţii, mai la îndemână decât ne-am fi aşteptat.
 4. O soluţie a cărei popularitate este într-o creştere tot mai mare a fost descoperită în urmă cu mai bine de 50 de ani, exact în momentul în care a luat avânt utilizarea generalizată a pesticidelor.
 5. Ca să nu o mai lungim, este vorba vorba despre lapte.
 6. S-a observat că aplicarea săptămânală pe culturile de castraveţi, dovlecei, pepeni, tomate şi chiar viţă-de-vie a unei soluţii de 10-20% lapte şi 90-80% apă, dă rezultate mai bune decât tratamentul cu fungicide de contact.

Cum se face tratamentul

 1. Ideal este ca tratamentul să fie făcut preventiv, prin aplicări săptămânale sau chiar de două ori pe săptămână.
 2. Soluţia de apă şi lapte se aplică cu un pulverizator pe toată suprafaţa plantelor, în special pe frunze, atât pe faţa cât şi pe dosul acestora.
 3. Tratamentul se face în a doua parte a zilei, după ce atmosfera se răcoreşte.

Cum acţionează

 1. Modul de acţiune al laptelui nu este elucidat, însă se crede că proteinele din lapte, în contact cu radiaţia solară, creează un efect antiseptic.
 2. Alte cercetări au arătat că sărurile şi aminoacizii din lapte ar explica acţiunea acestuia împotriva agenţilor patogeni care provoacă mana.

Ce fel de lapte

 1. Laptele de vacă, de preferinţă proaspăt şi crud, dă cele mai bune rezultate.
 2. Laptele din comerţ şi chiar zerul dau, de asemeneam rezultate foarte bune.

Avantajele metodei

 1. Tratamentul este 100% natural, complet netoxic, foarte ieftin şi, în urma aplicării, nu rămân niciun fel de reziduuri.